Allergieën en kwaaltjes

Advies bij darmkrampjes

Als je ziet dat je kindje last van krampjes heeft, wat kun je wat doen om darmkrampjes te voorkomen of om de pijn te verzachten?

Wat kun je doen tegen krampjes bij je baby?

Als ouder is het ontzettend vervelend als je ziet dat je kindje last van krampjes heeft. Gelukkig kun je wat doen om darmkrampjes te voorkomen of om de pijn te verzachten. Heeft je kindje toch krampjes? Masseer het buikje van je kindje door rondjes te wrijven met de klok mee. 

  • Geef je baby een lekker warm bad. 
  • Door te ‘fietsen’ met de beentjes kan de lucht uit de darmpjes ontsnappen. 
  • Draag je kindje in een draagzak of draagdoek. Het luisteren naar jouw hartslag werkt kalmerend. Bovendien ligt je kindje in een draagdoek in een ronde houding. Dat vinden veel baby’s heel prettig. 
  • Leg je baby in een ‘hangmatje’ in de box. Door de ronde houding voelt je kindje zich beter. 
  • Geef je borstvoeding? Bij jonge baby's  is het darmkanaal nog niet helemaal uitgerijpt en wat gevoelig. Met een maand of 3 zijn de krampjes meestal vanzelf voorbij. Krampjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zie je dat de drinksnelheid een belangrijke rol speelt. Het is belangrijk dat een kindje rustig aan de borst drinkt. Soms is de toeschietsnelheid wat sterk en drinkt een kindje de eerste slokken daardoor wat snel. Het kan dan veel lucht meehappen. Check even of dat bij jou het geval is. Het kan dan helpen om eerst een klein beetje voeding af te kolven en je kleine daarna aan te leggen. 
  • Neem voldoende tijd voor een voeding. Bij voorkeur duurt een voedingsmoment tussen de 20 en 30 minuten. Dat is zonder de pauzes die je inlast tijdens de voedingen. Te snel of te gulzig drinken vergroot de kans op krampjes bij baby’s. Je kindje neemt dan gemakkelijk veel lucht mee tijdens het drinken. Gebruik daarom een speen met een kleiner gaatje om je kindje rustiger te laten drinken.

Tool

Hoe kan ik mijn kindje helpen bij babykwaaltjes?

Doe de babykwaaltjestest, binnen 10 minuten krijg je tips van onze voedingskundigen waarmee je zelf je kleintje kunt helpen.

Flesvoeding bij veelvoorkomende babykwaaltjes

Baby’s kunnen last hebben van babykwaaltjes. Wellicht heeft ook jouw kindje last van deze kwaaltjes, zoals darmkrampjes of moeizame ontlasting. Of je kindje is juist heel hongerig, spuugt veel of kan niet doorslapen. Helaas kan je kleintje nog niet vertellen wat er aan de hand is en is huilen vaak de enige manier om te communiceren. Nutrilon heeft ook voor ieder babykwaaltje een passende flesvoeding ontwikkeld, lees er hier meer over*..

*Op onze website vind je informatie over flesvoeding voor baby’s vanaf 6 maanden. Wil je meer weten over flesvoeding voor baby’s jonger dan 6 maanden? Neem dan contact op met Nutricia Kindervoeding Service.

Wanneer merk je resulaat van andere voeding

Als je overstapt op een andere voeding, moet je kindje eerst even wennen. Zijn darmpjes moeten zich opnieuw instellen. Probeer een nieuwe voeding altijd minimaal twee weken en wissel liever niet voor die tijd. Dat kan namelijk veel onnodige onrust met zich meebrengen. Stap ook nooit op eigen initiatief over op een andere voeding, maar overleg altijd met je consultatiebureau of huisarts. Dit geldt ook als je na een paar weken nog geen resultaat ziet van een andere voeding.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?