Allergieën en kwaaltjes

De 10 meest voorkomende babykwaaltjes

Na de geboorte komt je baby in contact met de buitenwereld en dat gaat nog weleens gepaard met zogenoemde babykwaaltjes. Gelukkig is het meestal onschuldig. Je moet alleen even weten wat het is en wat je eraan kunt doen. We zetten 10 veelvoorkomende kwaaltjes op een rij.

Babykwaaltje 1: krampjes

Je baby is bij krampjes onrustig, trekt veel de beentjes op, wordt knalrood en huilt ontroostbaar. Meestal is dit een halfuur tot een uur na de voeding. Je baby kan ook lekker slapen en ‘vanuit het niets’ gaan huilen. Dit kunnen krampjes zijn. Probeer het ongemak te verlichten door je kind met de buik op je arm te dragen, met de beentjes te fietsen of een rustige buikmassage te geven. Lees hier nog meer tips om het leed te verzachten bij krampjes.

Babykwaaltje 2: spugen

De helft van alle gezonde baby’s spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Zorg voor een goed slabbetje en spuugdoekjes bij de hand. En je kunt het beste je baby ongeveer een halfuurtje rechtop houden na een voeding. Lees hier wat je nog meer kunt doen om het spugen te beperken en wanneer je baby meer dan normaal spuugt.

Babykwaaltje 3: luieruitslag

Die zachte gave babybilletjes kunnen er soms opeens pijnlijk rood uitzien en bultjes vertonen. Dit is vervelend, maar kan geen kwaad. Het kan ontstaan bij warmte, bij dunne ontlasting en bij het niet goed schoonmaken van de billetjes na een poepluier. Ook te lang contact met een natte luier kan luieruitslag geven. Sommige baby’s hebben hier eerder last van dan anderen. Maak de billetjes altijd goed schoon met een nat washandje en schoon water. Droog de billetjes goed en bescherm ze eventueel met zinkzalf. Houdt het naar jouw idee te lang aan, ga dan naar het consultatiebureau of de huisarts! 

Babykwaaltje 4: babypuistjes

De “jeugdpuistjes” komen vroeg bij veel baby’s: al in de eerste weken na de geboorte. Dit is heel normaal. Acne ontstaat meestal door hormonen, vandaar dat pubers er vaak last van hebben. Je baby heeft in de baarmoeder wat hormonen van jou meegekregen, en dat komt nu tot uiting. Maak je geen zorgen: ze gaan vanzelf weer weg. Je hoeft er niets aan te doen. Ga wel naar een arts als er gele korstjes komen rond de puistjes. Want dat kan duiden op krentenbaard, en dat is een besmettelijke infectie. 

Babykwaaltje 5: berg

Heeft je baby op de hoofdhuid witgele vettige schilfers, dan kan dit berg zijn. Dit is een veel voorkomende onschuldige vorm van huiduitslag op het hoofd. Het ziet er niet zo mooi uit, maar kan geen kwaad en is niet besmettelijk. Gebruik zo min mogelijk zeep, was de haartjes het liefst met babyshampoo zonder parfum en gebruik eventueel een beetje babyolie voor de hoofdhuid. 

Babykwaaltje 6: diarree

De ontlasting van een baby die borstvoeding krijgt, is meestal heel vloeibaar, zeker de eerste dagen en weken na de geboorte. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Als je baby ook voldoende natte luiers per dag heeft, is die dunne ontlasting geen probleem. Is je baby al wat ouder en was de ontlasting eerder wel vaster? Misschien is er sprake van een buikgriepje, is er iets in de voeding gewijzigd of komen de (eerste) tandjes door. Neem bij twijfel contact op met je consultatiebureau of arts. Vul de babykwaaltjestest in voor meer advies.

Babykwaaltje 7: verstopping

De eerste paar weken poept elke baby meestal een paar keer per dag. Maar als de vertering goed op gang komt, kan het zo zijn dat je baby veel minder gaat poepen. Zelfs tot 1 keer per 2 weken is oké. De darmen kunnen alle melk zo goed verteren dat er nauwelijks afvalstoffen overblijven. Is je baby wat ouder en geef je al fruit- of groentehapjes? Dan verandert de ontlasting ook en wordt het meestal wat vaster. Zorg er voor dat je kind voldoende drinkt. De hapjes moeten niet ten koste gaan van de melkvoeding die nodig is. Merk je dat je baby last heeft en veel moeite moet doen om te poepen? Ga ermee naar het consultatiebureau of huisarts. Lees hier meer over moeizame ontlasting.

Babykwaaltje 8: spruw

Spruw geeft kleine witte plekjes in het mondje van je baby die je niet weg kunt vegen. Ze lijken wat op aften. Ze kunnen ook op de geslachtsdelen zitten. Spruw is een infectie met de candidaschimmel en deze moet met medicatie bestreden worden. Het is besmettelijk. Let dus op met de hygiëne. Gebruik spuugdoekjes eenmalig en was ze heet. En kook speentjes, flesspenen en andere dingen die je kind in de mond stopt (bijvoorbeeld bijtringen) goed uit. Bij borstvoeding kan spruw ook klachten bij jou veroorzaken. Zo kun je branderige, pijnlijke tepels krijgen, tepelkloven of pijnlijke borsten. Denk je dat jij of je kindje spruw heeft? Ga dan naar je huisarts. 

Babykwaaltje 9: overstrekken

Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby dat een strekkende en gebogen houding afgewisseld wordt. Meestal gaat dat vanzelf, maar sommige baby’s strekken steeds hun benen en leggen hun hoofd in de nek. De strekspieren in de rug spannen zich daardoor sterk aan. Overstrekken noemen we dat. De baby ontspant niet en huilt meestal veel. Overstrekken gebeurt onder andere vaker bij te vroeg geboren baby’s, bij krampjes, bij allergie en bij spugen. De precieze oorzaak is niet bekend. Maar het lijkt een uiting van onbehagen. 

Probeer de oorzaak van het overstrekken te achterhalen. Goed om dit met het consultatiebureau of arts te bespreken. Daarnaast kun je proberen om de gestrekte houding te doorbreken door je kind in andere houdingen te houden. Denk aan liggen in een hangmatje of laat je kleintje bij je op schoot zitten in het kuiltje tussen je benen. Of trek je benen op en plaats ze op een voetenbankje en leg je baby tegen je bovenbenen zodat jullie elkaar kunnen aankijken. 

Babykwaaltje 10: hongerige baby

Je kind huilt of is onrustig. Een speentje helpt niet, zuigen op een vinger helpt niet: alleen de borst of een flesje brengt rust. Als dat al binnen 2 uur na een voeding gebeurt dan spreken we van een hongerige baby. Er is niets op tegen om je baby een keer extra aan te leggen of een extra flesje te geven. Grote kans dat het maar af en toe gebeurt. Borstvoeding past zich aan de behoefte van je baby aan. Geef je flesvoeding dan zou je in overleg met het consultatiebureau kunnen kijken naar de hoeveelheid en de manier van drinken. Drinkt een kindje heel vlug een fles leeg, dan raakt een kindje onvoldoende verzadigd. Een mooie snelheid voor het leegdrinken van een flesje is 15 tot 20 minuten. Lees meer over hongerige baby’s.

De kwaaltjestest

Heeft je kleine symptomen die je niet terug kon vinden in dit artikel, of wil je meer informatie? Vul dan de kwaaltjestest in. Geheel vrijblijvend en anoniem. Je ontvangt tips van deskundigen waarmee je zelf je kleintje kunt helpen. Of neem direct contact op met onze voedingskundigen van Nutricia Kindervoedingservice. Je kunt ons altijd bellen, mailen of whatsappen! Klik hieronder op 'Start de test'!


Tool

Hoe kan ik mijn kindje helpen bij babykwaaltjes?

Doe de babykwaaltjestest, binnen 10 minuten krijg je tips van onze voedingskundigen waarmee je zelf je kleintje kunt helpen.