Allergieën en kwaaltjes

Hongerige baby

Soms lijkt je kindje onverzadigbaar. Twee uur na voeding meldt hij zich alweer! Een hongerige baby kun je onbeperkt borstvoeding geven. 

Een hongerige baby bij borstvoeding of flesvoeding

Soms lijkt je kindje onverzadigbaar. Twee uur na een voeding meldt hij zich alweer! Een hongerige baby kun je onbeperkt borstvoeding geven. Deze voeding past zich namelijk voortdurend aan de behoefte van je baby aan. Bij flesvoeding werkt het anders: wanneer je de honger bij je baby stilt door deze voeding onbeperkt te geven, kan je kindje te veel aankomen. Ook is het niet goed voor het lichaam van je kindje: de nieren en het maag-darmkanaal kunnen grotere hoeveelheden voeding niet altijd verwerken.

Hoe herken je een hongerige baby?

Als je baby vaak honger heeft, dan lijkt hij onverzadigbaar. Een hongerige baby is niet te stillen met een fopspeen, alleen maar met voeding. Een teken dat je baby veel honger heeft, is als hij zich snel weer meldt voor een volgende voeding.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een hongerige baby?

Het kan zijn dat je je baby minder melk geeft dat hij op basis van de groeicurve mag hebben. Dan is het niet gek dat je kindje zich al snel meldt voor nog een voeding. Ook als je kindje te snel of te gulzig drinkt, is de kans op honger groter. Overleg altijd met het consultatiebureau of je arts als je je zorgen maakt over een hongerige baby.

Wat kun je doen bij een hongerige baby?

Geef je borstvoeding? Maak je geen zorgen en leg je kindje op verzoek aan. De samenstelling van je borstvoeding past zich vanzelf aan de behoefte van je kindje. Geef je flesvoeding? De volgende tips kunnen helpen als je baby hongerig is:

  • Raadpleeg voor de hoeveelheid voeding die je aan je kindje mag geven altijd een deskundige. Misschien geef je wel minder voeding dan je baby op basis van de groeicurve mag hebben. En dan is het niet gek dat hij zich snel meldt voor voeding.
  • Neem voldoende tijd voor een voeding; bij voorkeur duurt een voedingsmoment tussen de 20 en 30 minuten. Als je kindje te snel of te gulzig drinkt, is de kans op honger groter. Neem in dat geval een speen met een kleiner gaatje.
  • Om de honger bij je baby te stillen, kun je water bij de voeding doen (doe ongeveer 10% extra water bij de voeding). Dit vult de maag van je kindje. Of geef je baby tussen de voedingen door wat extra water.

Wanneer merk je resultaat van een andere voeding?

Als je overstapt op een andere voeding, moet je kindje eerst even wennen. Zijn darmpjes moeten zich opnieuw instellen. Probeer daarom de andere voeding altijd minimaal twee weken en wissel liever niet voor die tijd. Dat kan veel onnodige onrust met zich meebrengen. Stap ook nooit op eigen initiatief over op een andere voeding, maar overleg met je consultatiebureau of arts. Dit geldt ook als je na een paar weken nog geen resultaat ziet van een andere voeding.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 1 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?