Allergieën en kwaaltjes

Koemelkallergie

Voeding bij een verhoogde kans op koemelkallergie

Ongeveer 5% van de kinderen heeft last van een voedselallergie. Voedselallergie komt bij zuigelingen en kinderen ongeveer twee keer zo vaak voor als bij volwassenen. Dat komt doordat de darmen en het immuunsysteem op jonge leeftijd nog niet volledig zijn ontwikkeld. Bij veel kinderen verdwijnt de voedselallergie voor het zesde levensjaar.

De diagnose koemelkallergie wordt bij ongeveer 2,5% van de baby’s gesteld. Met het stijgen van de leeftijd verdwijnt de koemelkallergie vaak. Zo is bij kinderen van 1 jaar bij de helft de koemelkallergie verdwenen bij kinderen van 3 jaar komt koemelkallergie bijna niet meer voor. De symptomen van koemelkallergie zijn heel verschillend. Daardoor is koemelkallergie soms lastig te herkennen. Bekijk hier de checklist voor koemelkallergie om te zien welke klachten kunnen wijzen op koemelkallergie. Neem contact op met het consultatiebureau of je (kinder)arts als je denkt dat jouw kindje hier last van heeft. Zij kunnen je hier meer over vertellen.

Bij het ontwikkelen van een allergie speelt erfelijkheid een rol. Heeft één van de ouders, een broertje of een zusje een allergie (gehad), zoals eczeem, hooikoorts, astma of voedselallergie? Dan heeft je kindje een verhoogde kans op het ontwikkelen van een allergie.

Als een kindje vroeger een verhoogd risico had op een voedselallergie, dan was het advies om producten die een allergische reactie kunnen geven, zo lang mogelijk te vermijden bij het introduceren van bijvoeding. Tegenwoordig weten we dat het juist verstandig is deze kinderen wel al jong in contact te brengen met allergene voedingsmiddelen zoals koemelk, pinda en ei. Ook producten met gedeeltelijk geknipt koemelkeiwit zijn hier een voorbeeld van. Het afweersysteem van je kindje leert dan dat de producten geen kwaad kunnen. Dit wordt “tolerantie-opbouw” genoemd.

Eiwitten en tolerantie-opbouw

Eiwitten spelen een belangrijk rol bij tolerantie-opbouw. Het zijn de eiwitten waarop het lichaam met een allergische reactie reageert. Eiwitten bestaan uit verschillende eiwitdeeltjes. Sommige zijn allergeen en kunnen een allergische reactie uitlokken, maar andere helpen juist met de gewenning aan het eiwit. Deze laatste worden tolerogeen genoemd.

De borstvoeding van een moeder die met haar voeding koemelk binnenkrijgt, bevat ook kleine beetjes koemelk. Zo komt een baby al jong in contact met koemelk, wat helpt bij de opbouw van tolerantie. Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Voor kinderen die geen borstvoeding (kunnen) krijgen en een verhoogd risico op allergie hebben, is het belangrijk om contact op te nemen met je consultatiebureau of arts.

Ben je benieuwd hoe je de weerstand van je baby kunt ondersteunen en hoe voeding daarbij kan helpen? Vraag er dan naar op het consultatiebureau of informeer bij je kraamverpleegkundige of verloskundige.

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.