Allergieën en kwaaltjes

Spugen bij je baby

Een mondje voeding teruggeven na een voeding gebeurt regelmatig bij baby’s. Dat is helemaal niet erg.

Spugen bij baby’s

Een mondje voeding teruggeven na een voeding gebeurt regelmatig bij baby’s. Dat is helemaal niet erg. Ook niet als je baby pas later na het voeden nog wat voeding teruggeeft. De melk is dan meestal wat dikker en ruikt zuur. Je baby heeft er meestal zelf geen last van. Als je kindje goed groeit en voldoende plast, hoef je je geen zorgen te maken. Blijft je baby veel spugen, overleg dan met je arts of consultatiebureau.

Wat zijn de oorzaken van spugen bij baby’s?

Een belangrijke oorzaak van spugen bij baby’s is het spiertje tussen de maag en slokdarm dat nog niet volledig afsluit. Voeding komt hierdoor gemakkelijk omhoog vanuit de maag en loopt terug in de slokdarm. Bij gulzig drinken is de kans op spugen groter. De lucht die je kindje meeneemt tijdens het drinken, komt er via boertjes weer uit. Vaak komt dan ook de voeding mee omhoog. Andere oorzaken van spugen zijn het geven van te veel voeding en verstopping. Als het maag-darmkanaal van je kindje te vol raakt, zal hij eerder zijn voeding teruggeven.

Wat kun je doen bij spugen?

  • Neem de tijd voor elke voeding: bij voorkeur duurt een voedingsmoment tussen de 20 en 30 minuten.
  • Zorg voor een rustige omgeving tijdens het voeden, zodat je kindje niet gestoord wordt (en lucht meehapt). Een onrustige baby zal meer lucht binnenkrijgen tijdens het drinken.
  • Zorg dat je kindje na iedere voeding een boertje laat en dat hij tijdens het voeden een boertje laat.
  • Houd je baby na het voeden nog een halfuur rechtop en leg hem daarna pas in zijn bedje of in de box.
  • Geef je voeding uit de fles? Een speen met een kleiner gaatje of een zogenaamde dentalspeen helpt om je kindje rustiger te laten drinken. Zorg dat de speen van de fles altijd gevuld is met voeding en niet met lucht. Al diverse tips geprobeerd, maar blijft je kindje spugen? Overleg dan met je arts of consultatiebureau.
  • Maak eens een papje van johannesbroodpitmeel. Geef je baby voor iedere borstvoeding twee theelepeltjes met dit papje en indien nodig ook na de voeding. Johannesbroodpitmeel is een verdikkingsmiddel dat ervoor zorgt dat de borstvoeding indikt in de maag.
  • Kolf je moedermelk af? Dan kun je dit ook verdikken. Overleg met je arts of consultatiebureau of johannesbroodpitmeel gebruikt kan worden.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?