Voeding

Voeding tijdens borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, krijgt je kleintje al zijn voeding via jou binnen. Extra belangrijk dus dat jijzelf de voedingsstoffen binnenkrijgt die jouw kindje nodig heeft. Dat betekent vanzelfsprekend gevarieerd en gezond eten, net als tijdens je zwangerschap. Maar je hebt wel net iets meer nodig. Bovendien kun je sommige dingen beter laten staan. Hoe zorg je voor een goed voedingspatroon?

Moet je meer eten als je borstvoeding geeft?

Voor het produceren van borstvoeding heb je iets meer voedingsstoffen en energie nodig. Daarom moet je iets meer eten dan normaal; zo’n 200 tot 500 kcal, dat is ongeveer 6 onbelegde boterhammen extra. En dan hebben we het natuurlijk niet over koekjes, snoepjes en chips, maar over producten uit de Schijf van Vijf. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je hierdoor aankomt. Met borstvoeding geven verbrand je namelijk energie en hierdoor krijg je langzaam je oude figuur weer terug. Lijnen is geen goed plan, want dan krijgt je kleintje te weinig voedingsstoffen binnen.

Voldoende drinken draagt bij aan de aanmaak van voldoende borstvoeding, drink daarom 2 liter per dag. Ook is het aan te raden om je voeding aan te vullen met voedingssupplementen, zoals foliumzuur, vitamine D en visolie (DHA Omega-3). De vetzuren DHA en AA, ook wel bekend als omega-3 en omega-6 vetzuren, zijn heel belangrijk voor de hersenontwikkeling en het zenuwstelsel van je kindje. Een goede natuurlijke bron van deze vetzuren zijn vette vis, zoals zalm, sardines, haring en forel. Ook ijzer is een belangrijke voedingsstof voor de hersenontwikkeling van je kindje. IJzer zit in onder andere vlees(waren), volkorenbrood, aardappelen, groente en noten.

Voeding

Borstvoeding: Energie voor de hersenen

In het eerste jaar verdrievoudigt de grootte van de hersenen van je kindje. Na dat jaar zijn zijn hersenen bijna tweederde van jouw hersenen.

Lees meer

Met welke producten moet je oppassen

Krampjes door citrusvruchten, koolsoorten, knoflook en ui? Dat zijn fabeltjes. Krampjes bij borstvoeding ontstaan namelijk niet door wat je eet, maar door de ontwikkeling van de darmen van je kindje. Meestal kan hij jouw voedingspatroon prima verdragen. Door gevarieerd te eten voorkom je een vitaminetekort bij je kleintje en leert hij alvast kennismaken met verschillende smaken.

  • Cafeïne

Hier kan je kindje wat onrustig van worden. Drink daarom liever cafeïnevrije koffie en thee (zoals rooibos- of kruidenthee). Snak je toch naar een kop koffie? Beperk het dan tot eentje per dag. Pas ook op met cola en energiedrankjes.

  • Vette vis en roofvis

Vette vis is gezond vanwege de gezonde vetten die erin zitten, maar te veel is juist weer niet goed, omdat er kleine hoeveelheden schadelijke dioxines in kunnen zitten. Houd het bij twee porties per week. Vermijd ook rivierpaling en roofvissen, zoals verse tonijn.

  • Alcohol

In alcohol zitten schadelijke stoffen, die via moedermelk bij je kindje terecht kunnen komen. Drink het daarom het liefst helemaal niet.

  • Kruiden

De meeste kruiden kun je prima gebruiken, ook de scherpe. Maar vermijd senna, kava kava en aloë. Daar zitten stoffen in die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor je kindje. En wees terughoudend met anijs en venkel. Een beschuitje met muisjes of een enkel kopje venkelthee is geen probleem, maar houd het beperkt. 

Ook de hoeveelheid voeding die je nuttigt, kan van invloed zijn op de borstvoeding. Het is daarom belangrijk dat je tijdens je borstvoedingsperiode goed oplet op welke voeding jouw kindje reageert. Vaak is al binnen 24 uur duidelijk of je kindje last heeft van bepaalde producten. Ieder kindje is namelijk uniek en kan anders op bepaalde voeding reageren. Toch worden krampjes niet veroorzaakt door wat jij eet, maar door de ontwikkeling van de darmpjes van je kindje. Bijna iedere baby heeft wel eens last van darmkrampjes; na drie maanden zijn de krampjes over het algemeen over"

Wat kunnen de gevolgen zijn van alcohol voor mijn borstvoeding?

Alcohol komt via de moedermelk bij je kindje terecht. Drink daarom geen alcohol als je borstvoeding geeft. Kan ik borstvoeding geven als ik medicijnen gebruik?
Sommige medicijnen kunnen in de borstvoeding terecht komen. Gebruik je medicijnen, vraag dan advies aan je huisarts of de apotheek. Dit geldt ook als je onschuldig lijkende medicijnen zoals hoestdrank gebruikt. Ik ben ziek. Kan ik mijn kindje dan borstvoeding geven?
Heb je de griep? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan je adviseren wat je het best kunt doen. In veel gevallen kun je gewoon doorgaan met borstvoeding geven. Je kindje krijgt door de antistoffen in je melk extra afweer mee en wordt daardoor niet of minder ernstig ziek.

Supplementen

Als je borstvoeding geeft en gezond en gevarieerd eet, is het niet per se noodzakelijk je voeding aan te vullen. Kom je niet veel in de buitenlucht en eet je niet veel vis? Dan kan het wel verstandig zijn vitamine D en visolie (DHA Omega-3) als supplementen te nemen. Daarmee zorg je ervoor dat je kindje goed groeit en zich goed ontwikkelt.

Voeding

Borstvoeding en het immuunsysteem

Baby’s die borstvoeding drinken, krijgen via hun moeder antistoffen binnen.

Lees meer

Hoe lang geef ik borstvoeding?

De WHO raadt borstvoeding aan als enige voeding voor baby’s in hun eerste zes levensmaanden. Daarna kun je borstvoeding blijven geven, naast andere voeding, zolang jij en je baby dat willen. Misschien wel tot na zijn tweede jaar. Waarom is borstvoeding zo belangrijk? Het was al eerder bekend dat moedermelk koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten bevat: de ideale natuurlijke bronnen voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Maar vandaag de dag weten we veel meer. Bijvoorbeeld dat borstvoeding wel meer dan 1.000 verschillende koolhydraten bevat. Die zijn nog lang niet allemaal goed onderzocht. Ook zitten in moedermelk antistoffen die jij als moeder via de borstvoeding doorgeeft aan je baby. En iets anders dat we weten, is dat het niet mogelijk is om moedermelk helemaal na te maken. Het is wetenschappelijk bewezen dat borstvoeding de beste voeding is voor je baby.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 41

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?