Voeding

Wat eet je wel en niet als je borstvoeding geeft?

Borstvoeding geven kost je energie. Logisch dat je wat meer honger en dorst hebt. Maar echt hele grote hoeveelheden extra voeding heb je nu ook weer niet nodig. Wel is het belangrijk gezond te kiezen. De samenstelling van jouw moedermelk is namelijk mede afhankelijk van wat je eet. Check ons handige basisschema.

Dit heb jij nodig

Jij bent anders dan je vriendin of je zus. En dat betekent dat jij andere hoeveelheden voeding nodig hebt dan zij. Dat geldt ook als jullie allebei borstvoeding geven. Het hangt bijvoorbeeld af van je lichaamsbouw en hoe actief je bent. Vergelijk jezelf dus niet teveel met wat anderen doen. Door regelmatig je gewicht te controleren, weet je of je niet te veel of te weinig eet. 


Val je af door borstvoeding geven?

Als je borstvoeding geeft, is het goed als je gewicht langzaam weer richting je oude gewicht terug gaat. Fijn dat borstvoeding helpt om je gewicht weer terug te krijgen. Maar val liever niet meer dan ongeveer 1 kilo per maand af. Er is een richtlijn voor wat je nu ongeveer nodig hebt. Met deze basis ben je goed op weg. Varieer volop, dan krijg je van alle voedingsstoffen voldoende binnen. 


Mag je nu weer alles eten?

Weet je nog toen je zwanger was? Toen waren er heel wat eetregels over producten die je beter niet kon eten. In principe kun je nu weer alles eten. Blijf goed letten op de hygiëne rond je voeding. Op een voedselvergiftiging door bedorven voedsel zit je nu niet te wachten. Maar daarbuiten zijn er nu slechts een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Vette vis (zie schema).
  • Dranken die cafeïne bevatten (zie schema).
  • Alcohol.
  • Bepaalde kruiden zoals aloë, senna en kava kava. Deze kruiden kunnen schadelijke stoffen bevatten die overgaan in de moedermelk.
  • Venkel en anijs in grote hoeveelheden. Wees hier voorzichtig mee: drink geen anijsdrank en geen venkelthee. De plantgifstoffen uit deze kruiden zijn mogelijk schadelijk voor je baby. 

Weet wat je eet, tijdens de borstvoedingsperiodeInspiratie nodig?

Heb je inspiratie nodig voor lekkere en gezonde recepten voor jou nu je borstvoeding geeft? Hier vind je een aantal heerlijke en eenvoudige

recepten

.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 41

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!