Het kolven van borstvoeding

Voeding

Borstvoeding kolven en opwarmen. Hoe doe je dat?

Borstvoeding kolven

Wil je je partner of de oppas de fles laten geven? Kolf dan van tevoren de borstvoeding. Ga als volgt te werk:


  • Verwarm je borsten voor het kolven met een warm washandje of door een douche te nemen. Als je je handen gewassen hebt, en een schoon flesje/bekertje bij de hand hebt om de melk in op te vangen, kun je beginnen met kolven. 
  • Ondersteun je borst met de ene hand en masseer met je ander hand je borst van de bovenkant tot aan je tepel. Doe dit ook vanaf de zijkanten en de onderkant.
  • Geef met je duim en wijsvinger zachtjes wat druk op je tepelhof. 
  • Knijp zachtjes in je tepel en druk je tepelhof licht naar achteren om de melk vrij te laten komen. Pas wel op, want de melk kan in verschillende richtingen spuiten.

Je kunt ook een elektrisch kolfapparaat gebruiken. Dat gaat meestal sneller en is minder vermoeiend dan wanneer je kolft met je handen. Zorg ook in dat geval dat je borsten warm zijn voordat je begint en dat het apparaat goed schoon is


Borstvoeding bewaren

Je kunt borstvoeding kolven en daarna bewaren. Maar wat is de houdbaarheid van borstvoeding?


  • in de koelkast: 72 uur
  • in het vriesvak van de koelkast: 2 tot 3 weken
  • in de diepvries (-18 graden Celsius): 6 maanden 

Borstvoeding opwarmen

Je kunt moedermelk op drie manieren opwarmen: in een flessenwarmer, in de magnetron of ‘au bain marie’, in een pannetje met warm water. Verwarm de melk tot ongeveer 37 graden Celsius. Dit is een goede drinktemperatuur. Bovendien behoud je zo beschermende stoffen. Een paar tips bij het opwarmen van borstvoeding:



  • Hoe lang je een fles opwarmt in de magnetron, hangt af van de hoeveelheid melk en het vermogen van de magnetron. Verwarm een fles met 100 milliliter ongeveer 30 seconden bij een vermogen van 600 Watt. 
  • Controleer altijd de temperatuur van de melk door een druppeltje op de binnenkant van je pols te doen.
  • Ontdooi moedermelk altijd geleidelijk. Dit gaat het beste in de koelkast of onder stromend water dat geleidelijk warmer wordt. Door geleidelijk ontdooien gaan er geen belangrijke stoffen verloren.
  • Gebruik ontdooide moedermelk binnen 24 uur. Vries het nooit opnieuw in.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand