Voeding

Oorzaken van koemelkallergie

Bij het ontwikkelen van allergie speelt erfelijkheid een rol.

Wat zijn de oorzaken van een koemelkallergie?

Bij het ontwikkelen van allergie speelt erfelijkheid een rol. Heeft één van de ouders, een broertje of een zusje last (gehad) van een overgevoeligheidsreactie, zoals eczeem, hooikoorts, astma of (voedsel)allergie? Dan heeft je kindje een verhoogde kans op het ontwikkelen van koemelkallergie. Toch betekent dit niet dat je kindje automatisch koemelkallergie krijgt. En andersom kan een baby ook een allergie ontwikkelen die niet eerder in de familie voorkwam.

Hoe ontstaat allergie?

Allergie ontstaat doordat het immuunsysteem reageert op (voedings)stoffen waarop het eigenlijk niet zou moeten reageren, zoals melkeiwit. Tijdens de vertering splitst het lichaam dit eiwit in kleine stukjes. De darmen laten deze kleine stukjes door, zodat ze worden opgenomen in het bloed. Maar de darmen van je baby zijn nog niet helemaal volgroeid. Ook grotere brokstukken (onverteerd) eiwit worden daarom doorgelaten en komen in het bloed terecht. Bij de meeste baby’s kan dit geen kwaad, maar bij koemelkallergie ziet het lichaam deze stukken eiwit in het bloed als ‘indringers’. Je kindje maakt dan antistoffen aan en deze veroorzaken de allergische reacties.

Voeding

Herkennen koemelkallergie

Lees meer

Wat kun je doen om de kans op koemelkallergie te verkleinen?

Heeft je kindje een verhoogde kans op allergie? Dan kun je zelf voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op koemelkallergie te verkleinen. Zo kun je je kindje het beste ten minste zes maanden uitsluitend borstvoeding geven. Borstvoeding geeft de optimale natuurlijke bescherming, omdat er veel antistoffen in zitten.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 1 maand