Nutricia voor jou
Voeding

Oorzaken van koemelkallergie

Bij het ontwikkelen van allergie speelt erfelijkheid een rol.

Wat zijn de oorzaken van een koemelkallergie?

Bij het ontwikkelen van allergie speelt erfelijkheid een rol. Heeft één van de ouders, een broertje of een zusje last (gehad) van een overgevoeligheidsreactie, zoals eczeem, hooikoorts, astma of (voedsel)allergie? Dan heeft je kindje een verhoogde kans op het ontwikkelen van koemelkallergie. Toch betekent dit niet dat je kindje automatisch koemelkallergie krijgt. En andersom kan een baby ook een allergie ontwikkelen die niet eerder in de familie voorkwam.

Hoe ontstaat allergie?

Allergie ontstaat doordat het immuunsysteem reageert op (voedings)stoffen waarop het eigenlijk niet zou moeten reageren, zoals melkeiwit. Tijdens de vertering splitst het lichaam dit eiwit in kleine stukjes. De darmen laten deze kleine stukjes door, zodat ze worden opgenomen in het bloed. Maar de darmen van je baby zijn nog niet helemaal volgroeid. Ook grotere brokstukken (onverteerd) eiwit worden daarom doorgelaten en komen in het bloed terecht. Bij de meeste baby’s kan dit geen kwaad, maar bij koemelkallergie ziet het lichaam deze stukken eiwit in het bloed als ‘indringers’. Je kindje maakt dan antistoffen aan en deze veroorzaken de allergische reacties. 

Wat kun je doen om de kans op koemelkallergie te verkleinen?

Heeft je kindje een verhoogde kans op het ontwikkelen van een allergie? Neem dan altijd contact op met je consultatiebureau of arts. Nieuwe inzichten tonen aan dat vroeg starten met ei en pinda voordelen kan hebben voor jouw kleintje. Vanaf vier maanden kun je starten met de introductie van vaste voeding, de oefenhapjes. Heeft je kindje ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding zoals kippenei en pindakaas en deze daarna minimaal één keer per week te geven, als je baby hapjes gaat eten. Dit verkleint namelijk de kans op het ontwikkelen van een allergie. Goed om te kiezen voor 100% pindakaas zonder toegevoegd zout en suiker en fijngemaakt gebakken roerei zonder zout. Tot de leeftijd van 6 maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding en zijn deze eerste hapjes uitsluitend een aanvulling op volledige borst- en/of flesvoeding.

Tool

Hoe kan ik mijn kindje helpen bij babykwaaltjes?

Doe de babykwaaltjestest, binnen 10 minuten krijg je tips van onze voedingskundigen waarmee je zelf je kleintje kunt helpen.

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!