Voeding

Samenstelling borstvoeding

Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om goed te groeien en zich goed te ontwikkelen. Borstvoeding heeft een unieke samenstelling; de moedermelk is helemaal aangepast aan de behoefte van jouw kindje. Lees welke andere wonderlijke eigenschappen van borstvoeding onze onderzoekers in de afgelopen 100 jaar ook ontdekten.

Samenstelling van borstvoeding

In moedermelk zitten lactose en natuurlijke vetten. En daarnaast nog een heleboel andere voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid van je kindje, zoals:


 • Veel oligosachariden. Deze koolhydraten vind je bijna niet in koemelk. Deze suikers vormen een belangrijke voedingsbron voor de darmflora.
 • Veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Moedermelk bevat de gezonde vetzuren DHA en AA. Deze ondersteunen de hersenontwikkeling van je kindje. 
 • Eiwitten. De eiwitten die erin zitten zijn belangrijk voor de groei en dragen bij aan de werking van het immuunsysteem van je kindje. Er zitten bijvoorbeeld antilichamen in die infecties tegengaan. Uit onderzoek blijkt dat te veel eiwitten niet goed zijn voor je kindje. Daarom bevat borstvoeding relatief weinig eiwit.
 • Weinig bacteriën. Op dit moment wordt onderzocht wat het effect is van de bacteriën die wel in moedermelk aanwezig zijn.
Voeding

Extra vitamines tijdens borstvoeding

Met borstvoeding geef je je baby de beste start. Moedermelk bevat namelijk alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Toch heeft hij van sommige vitamines nog wat extra nodig, namelijk vitamine K en D.

Lees meer

Bestanddelen en functie van borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor je kindje. Het bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft, in de juiste hoeveelheid. Hierdoor kan je kindje goed groeien en zich goed ontwikkelen. Bovendien ondersteunt moedermelk de gezonde hersenontwikkeling en de ontwikkeling van het immuunsysteem. De samenstelling van borstvoeding is uniek. Welke ingrediënten zitten er allemaal in?

Borstvoeding is eigenlijk een speciale melk met een hele ingewikkelde samenstelling. Het bestaat uit wel meer dan 200 onderdelen, maar voor het grootste deel (87,5 procent) uit water. In de overige 12,5 procent vind je koolhydraten, vetten en eiwitten. En een aantal belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en spoorelementen. 

Afhankelijk van de leeftijd van je kindje, bevat elke liter borstvoeding 53 tot 61 gram lactose, 30 tot 50 gram vetzuren, 10 tot 12 gram koolhydraten en 8 tot 10 gram proteïnen. 

Koolhydraten
Moedermelk is rijk aan koolhydraten. Deze suikers zijn belangrijke brandstoffen voor het lichaam: ze geven je kindje energie. Het grootste deel van de koolhydraten bestaat uit lactose. Dit wordt ook wel melksuiker genoemd. Lactose is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel ende hersenen. Borstvoeding bevat ongeveer 2x zoveel lactose dan koemelk.

Niet-verteerbare koolhydraten
Niet-verteerbare koolhydraten worden niet afgebroken in de maag en komen direct in de darmen terecht. Ze dragen bij aan de zachte ontlasting die typisch is voor kindjes die borstvoeding krijgen. De koolhydraten stimuleren de groei van de goede bacteriën. Deze bacteriën kunnen bijdragen aan de weerstand van je kindje en het immuunsysteem. Want wist je wel dat 70% van de cellen van ons immuunsysteem in onze darmen zit?

Vetten
Borstvoeding bevat relatief veel vet. Gelukkig zijn dat wel goede vetten: in borstvoeding zitten namelijk veel onverzadigde vetzuren, zoals DHA en AA. Deze dragen bij aan een gezonde hersenontwikkeling. En die gaat de eerste 3 jaren heel hard. De hersenen van je kindje groeien dan met gemiddeld wel 1 gram per dag.


Eiwitten
In moedermelk zitten relatief weinig eiwitten. En dat komt helemaal overeen met de behoefte van je kindje. Hij heeft er namelijk ook niet veel nodig. Een deel van de eiwitten die je kindje binnenkrijgt, heeft je kindje nodig voor de groei. Het onderdeel dat overblijft zorgt onder andere voor de bescherming tegen infecties.


Vitamines
Moedermelk bevat alle vitamines die je kindje nodig heeft in precies de goede verhouding. Zoals vitamine A, die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van de huid, het immuunsysteem en gezichtsvermogen. En de vitamines B en C. Houd je een vegetarisch voedingspatroon aan? Zorg er dan voor dat je voldoende van vitamine B12 en ijzer binnenkrijgt. Dan krijgt je kindje die ook binnen.


Vitamine D
Je kindje heeft vitamine D nodig voor de opbouw van de botten en tanden. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat calcium goed in het lichaam wordt opgenomen. Het lichaam kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht, maar het advies is om je kindje dagelijks 10 microgram vitamine D te geven in de vorm van druppeltjes of tablets. Dit doe je tot je kindje 4 jaar is. Het maakt daarbij niet uit welke voeding je kindje krijgt.

Voeding

Heb je vragen over borstvoeding?

Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Lees meer

Hoeveelheid voedingsstoffen in borstvoeding

 • 8-10 gram eiwitten per liter borstvoeding 
 • 30-50 gram vet per liter borstvoeding 
 • 52-61 gram lactose per liter borstvoeding
 • 0-12 gram koolhydraten per liter borstvoeding

De effecten van borstvoeding

 • De vorm, samenstelling en concentratie van vetten in moedermelk is helemaal afgestemd op de behoefte van je kindje. 
 • De vetten in borstvoeding ondersteunen bovendien de hersenontwikkeling van je baby.
 • De koolhydraten in moedermelk hebben een prebiotisch effect. Ze stimuleren de groei van de goede bacteriën in de darmen van je kindje.
 • In borstvoeding zitten ook antilichamen. Die helpen om het immuunsysteem van je kindje op te bouwen

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 1 maand