Voeding

Stimuleren borstvoeding

Meestal duurt het een aantal dagen voordat je borstvoeding goed op gang komt. Je kindje en jij moeten vaak even aan elkaar wennen

Hoe kun je borstvoeding stimuleren?

De productie van bosrtvoeding kun je stimuleren door: vertrouwen in jezelf te hebben! Dat is het belangrijkste. Als je baby is geboren, is het goed om hem binnen een uur aan jouw borst te leggen om de borstvoeding op gang te brengen. Dan is de voedingsreflex van je baby namelijk heel sterk. Daarnaast moet je natuurlijk leren hoe je je kindje aanlegt. Als je je baby goed hebt aangelegd, zie je alleen nog een stukje tepelhof boven je baby’s bovenlip. Zijn lipjes krullen naar buiten, zijn tongetje ligt onder je tepelhof en zijn kinnetje ligt stevig tegen je borst aan. Wil je zorgen dat borstvoeding geven een succes wordt, dan kunnen deze tips helpen:

  • goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen. 
  • gezond te eten
  • minimaal twee liter per dag te drinken
  • je kindje regelmatig aan te leggen. 

Twijfel je of je baby wel voldoende voeding binnenkrijgt? Neem dan contact op met je consultatiebureau, arts of lactatiekundige. Zij kunnen je meer informatie geven. Meestal is er niets aan de hand en groeit je kindje voldoende van je borstvoeding.

Voeding

Hoe begin ik met borstvoeding

Er zijn drie belangrijke voorwaarden om van borstvoeding geven een succes te maken: zelfvertrouwen, geduld en een goede manier van aanleggen.

Lees meer

Bostvoeding opwekken met een massage
Door je borsten te masseren, kun je de toeschietreflex stimuleren. Hiermee kun je de toeschietreflex van borstvoeding opwekken.

Als je gaat masseren, zorg dan dat je ontspannen bent. Gebruik twee vingers en maak ronddraaiende bewegingen over je hele borst, ook aan de onderkant. Je kunt ook een gesloten vuist gebruiken om je borsten te masseren. Rol voorzichtig met je vuist over je borst richting je tepel. Gebruik geen massageolie; de geur en smaak kunnen je baby afschrikken. Als je beide borsten hebt gemasseerd, draai dan één voor één je tepels voorzichtig tussen je wijsvinger en duim. Hierdoor komen er hormonen vrij en wordt je toeschietreflex gestimuleerd.

Voeding

Stress bij het geven van borstvoeding

Je hoort het vast vaak om je heen: borstvoeding geven is iets wonderlijks. Het heeft ontzettend veel voordelen voor jou en je baby. Maar het kan zijn dat jij het anders ervaart. Bijvoorbeeld omdat de voeding niet (goed) loopt of omdat je andere dingen aan je hoofd hebt die het borstvoeding geven lastig maken. Wat kun je doen in die situaties?

Lees meer

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 40

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.