Hoe beperk je het risico op VROEGGEBOORTE tijdens coronavirus?

We kunnen ons voorstellen dat als je nu zwanger bent, je je misschien zorgen maakt over hoe het coronavirus jou en je kindje kan beïnvloeden. Daarom hebben we dit artikel geschreven. We willen graag je onzekerheden wegnemen en al je vragen beantwoorden met gevalideerde informatie, feiten en advies van de WHO en andere betrouwbare organisaties. Staat het antwoord op je vraag en niet bij? Neem dan gerust contact op met onze Nutricia Kindervoeding Service.

De feiten over het coronavirus tijdens de zwangerschap

Er is momenteel geen bewijs dat suggereert dat je een hoger risico loopt om besmet te raken met het coronavirus dan iemand anders. Maar omdat je lichaam en immuunsysteem tijdens je zwangerschap veranderen, kan je risico lopen op infecties op de luchtwegen. Daarom is het belangrijk dat je extra stappen onderneemt om jezelf te beschermen, en mogelijke symptomen zoals koorts, hoesten of moeite met ademhalen doorgeeft aan je huisarts.

Als je besmet bent met het coronavirus is het risico dat je het doorgeeft aan je kindje tijdens de zwangerschap laag. Tot dusver is er geen bewijs dat het virus doorgegeven wordt voor de geboorte (dit heet verticale transmissie). Als je baby geboren is, kan hij of zij wel het virus oplopen zoals ieder ander, door contact met ademhalingsdruppeltjes.

De feiten over premature geboorte en corona

Corona is een nieuw virus en er is weinig data beschikbaar om te identificeren of het het risico op vroeggeboorte verhoogt. Premature geboortes zijn gemeld, in sommige gevallen bij de moeder die corona had. Het is echter niet zeker of deze in verband stonden met de infectie. In situaties waar moeders zich onwel voelden, hebben ze zelf soms gekozen voor een vroegere bevalling.

Als je zelf hierover bezorgd bent, kan je dit altijd bespreken met je huisarts.

Wist je dat op een normale dag, 1 in 10 baby’s te vroeg geboren worden (los van het coronavirus)? De WHO en andere respectabele autoriteiten rapporteren dat de meest voorkomende oorzaken van vroeggeboortes infecties en chronische condities zoals diabetes en hoge bloeddruk zijn. Omwille van deze reden wordt het aangeraden dat zwangere vrouwen er extra voor zorgen om een besmetting van corona te vermijden door persoonlijke hygiëne en social distancing.

Bescherm jezelf tegen coronabesmetting

De tips:

  • Was je handen geregeld met zeep en water voor 20 seconden of met een alcoholgel
  • Neem afstand als je in de buurt bent van andere mensen. Dit betekent een afstand houden van 1.5 meter tussen jezelf en andere individuen.
  • Vermijd contact met iemand die last heeft van koorts, hoesten of symptomen als een verkoudheid of borstinfectie. Inclusief je partner.
  • Vermijd aanraking van je ogen, neus en mond.
  • In sommige gevallen helpt een mondmasker buitenhuis om ervoor te zorgen dat zieke mensen niet rechtstreeks op je kunnen hoesten of niezen.

Referenties: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-advisory/articles/2020/03/novel-coronavirus-2019

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn 24/7 bereikbaar!