De DARMEN en de WEERSTAND

Een andere start

De weerstand van je baby ontwikkelt zich de eerste 1000 dagen volop. Diverse factoren hebben hier invloed op: 

  • Keizersnede: het allerbelangrijkste is dat je kindje gezond ter wereld komt. Soms is daar een keizersnede voor nodig. De manier waarop je kindje geboren wordt, heeft invloed op de opbouw van de darmmicrobiota. Bij een keizersnede komt je kindje niet in aanraking met de bacteriën rond het geboortekanaal. Het gevolg: in de darmen van baby’s die via een keizersnede zijn geboren, komen minder goede bacteriën voor.
  • Antibiotica tijdens de zwangerschap: het gebruik van antibiotica tijdens de zwangerschap is soms onvermijdelijk. Antibiotica bestrijden ongewenste bacteriën, maar indirect ook de gunstige bacteriën. Als je tijdens de zwangerschap antibiotica gebruikt, en je darmen daarna nog niet hersteld zijn bij de bevalling, pikt je kindje tijdens de geboorte minder gunstige bacteriën uit het geboortekanaal op.
  • Antibiotica bij je kindje: soms krijgen baby's al na de geboorte antibiotica, bijvoorbeeld als ze te vroeg ter wereld komen. Antibiotica bestrijden ongewenste bacteriën, maar ook de gunstige bacteriën. Kinderen die geen antibiotica krijgen, hebben meer van de gezonde bifidobacteriën in de darmmicrobiota dan kinderen die direct na de geboorte antibiotica krijgen. Als de darmen meer bifidobacteriën bevatten, is dat gunstig voor de ontwikkeling van een evenwichtige darmmicrobiota.
  • Allergieën in de familie: nog een factor die van invloed is op de ontwikkeling van de darmmicrobiota is het voorkomen van allergieën in de familie. Vaak is dan de opbouw van de darmmicrobiota (in een gezin) anders en minder gevarieerd.

Deze omstandigheden zijn iets minder gunstig voor de opbouw van gebalanceerde darmmicrobiota, wat ook minder gunstig is voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Neem contact op met het consultatiebureau of je (kinder)arts als je denkt dat jouw kindje hier last van heeft. Zij kunnen je hier meer over vertellen.

Het verband tussen de darmen en de weerstand

Tijdens de eerste 2 jaar na de geboorte onwikkelt het immuunsysteem van een baby zich volop. Een speciale rol is daarbij weggelegd voor de bacteriën in de darm. Die worden ook wel de darmmicrobiota genoemd. Als je baby geboren wordt, zitten er nog weinig bacteriën in de darm. Dit is slechts van korte duur, want al snel worden de darmen een bron van bacteriën.

Door allerlei invloeden van buitenaf waar een baby of peuter mee te maken krijgt, komen er namelijk bacteriën binnen. Zo ook via borstvoeding. De bacteriën in de darmen bestaan uit een mix van goede en slechte bacteriën. Het is belangrijk dat vooral goede bacteriën in de darm van je kindje gaan overheersen. Want hoe meer goede bacteriën en hoe gebalanceerder de darmmicrobiota, hoe beter dat is voor de weerstand van je kindje.

Zo help je het immuunsysteem

Voeding is belangrijk voor de (her)opbouw van evenwichtig darmmicrobiota. Een speciale rol is hierbij weggelegd voor zogenoemde prebiotische vezels in moedermelk. Deze vezels zijn te vergelijken met de voedingsvezels in gewone voedingsmiddelen als volkorenbrood, groente en fruit. Ze dragen bij aan gezonde darmmicrobiota. In moedermelk zitten ook goede bacteriën (probiotica). Deze bacteriën in moedermelk vestigen zich in darmen van baby’s en behoren tot de bacteriën die intact blijven in de darm. Die prebiotische vezels en de gunstige bacteriën; de probiotica, werken nauw samen, de prebiotica, de voedingsvezels vormen namelijk in de darmen de voedingsbodem voor de probiotica, de bacteriën. Samen werken zij in synergie, daarom noemt men dit “synbiotica”.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn 24/7 bereikbaar!