Nutricia voor jou
Allergieën en kwaaltjes

Waarom spuugt mijn baby zo veel?

Al weer een schoon rompertje…vreselijk vervelend al dat gespuug van je baby. Je vraagt je misschien af of het wel normaal is en wat je je eraan kunt doen?

Spugen is normaal

De helft van alle gezonde baby’s spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terug komen. Als je kind verder goed groeit, is er geen probleem. Het hoort er een beetje bij. De maag van je baby is nog maar klein. Stel je maar eens voor: de maag van een baby van 3 dagen is net zo groot als een walnoot. Na 1 week heeft de maag de grootte van een abrikoos en na een maand de grootte van een ei. Komt er te veel voeding in, dan is spugen de enige manier om het te veel aan voeding kwijt te raken. Je baby heeft er meestal ook geen last van.


Krijgt mijn spugende baby wel voldoende voeding?

Als je baby goed plast en poept, vrolijk en alert is en goed groeit, dan is er vaak geen reden om te denken dat je kind te weinig voeding binnenkrijgt. Zelfs als je baby na elke voeding spuugt. Is er behalve spugen meer aan de hand en zie je dat je baby er last van heeft? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

De oorzaak van spugen

Er zijn verschillende redenen waarom een baby veel spuugt:

  • De maag van je baby is nog maar klein en kan niet zoveel voeding in een keer bevatten. Daarom drinkt je baby ook zo vaak op een dag.
  • De slokdarm is nog niet helemaal volgroeid. De afstand tussen maag en mond is maar klein.
  • Ook de overgang van de slokdarm naar de maag is nog niet zo goed ontwikkeld. Bij jouzelf wordt de maag afgesloten zodat er geen voedsel terugstroomt. Bij een baby werkt dat nog niet helemaal.

Door het verbeteren van de spierkracht in het onderste deel van de slokdarm, groeien kinderen over het spugen heen. Dit gebeurt in het eerste levensjaar. Dan is het spugen ook meestal helemaal over.

Tips om spugen te voorkomen

Als je baby spuugt, kijk dan eens goed naar hoe je je baby voedt. 

  • Houd je baby wat meer rechtop tijdens het voeden.
  • Voed je baby in elk geval niet liggend. De voeding kan dan gemakkelijk vanuit de maag terugstromen in de slokdarm en mond.
  • Zorg dat je baby niet te snel drinkt of lucht hapt tijdens het drinken.
  • Geef je baby ook tijd om tussendoor een boertje te laten.
  • Na de voeding is het goed om eerst een boertje af te wachten voor je je kleintje weer op de rug legt.
  • Moet je baby nog in bad of verschoond? Wacht een tijdje na de voeding. Door al die bewegingen kan er druk op de maag komen en stroomt de voeding terug.

Tips om de was te beperken

Als je baby veel en vaak spuugt, kun je moedeloos worden van al die was! Wees slim en zorg voor een goed, groot slabbetje voor je baby. Zo blijven de kleertjes droog. Houd ook altijd een spuugdoekje bij de hand als je aan het voeden bent. Weet je zeker dat je kind gaat spugen: doe dan pas schone kleertjes aan (een tijdje) na de voeding. Bescherm ook je eigen kleding. Bijvoorbeeld door een handdoek of hydrofiele doek op je kleding te leggen als je gaat voeden. En vergeet niet die doek over je schouder te leggen als je je baby rechtop houdt voor het boertje.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!