ORGANISEER je huishouden

Als je weer aan het werk gaat, moeten er veel dingen geregeld worden. Wie brengt je kindje naar de opvang en wie haalt hem op? Wie haalt de boodschappen? En wie doet je kindje in badje en legt hem op bed? Allemaal zaken om alvast over na te denken.

Houd het overzichtelijk

Je dagen zien er anders uit sinds je een kindje hebt. Je moet aan veel dingen denken, zoals voedingen, tussendoortjes en slaapjes. Maar jij niet alleen: ook je partner en de oppas. Voor je kindje is regelmaat heel belangrijk. Het is dus fijn dat anderen hem ook goed verzorgen als jij even niet in de buurt bent. Tip: hang een prikbord (of een groot vel papier) op in de keuken en schrijf hier alle belangrijke zaken op over de voeding en verzorging van je kindje. Bijvoorbeeld: verschoon je hem voor of na de voeding? Wanneer ga je met hem wandelen? En wat doe je als je kindje niet wil slapen? Wanneer gaat hij in badje? Wees gedetailleerd en flexibel: ook voor de oppas moet het duidelijk zijn wat er moet gebeuren. Hang op het prikbord ook een lijst met telefoonnummers: wie moet er gebeld worden in geval van nood? Wie is de huisarts van je kindje? 

Maak afspraken

Ook het huishoudelijke werk gaat allemaal gewoon door. Probeer ook hier de taken te verdelen met je partner. En stel prioriteiten. Moet je echt om de dag stofzuigen? Of kun je dat ook minder vaak doen? Kost boodschappen doen je veel tijd? Er zijn supermarkten die aan huis bezorgen. Ook kleding en speelgoed kun je online kopen. Op die manier ben je minder vaak van huis en kun je meer tijd doorbrengen met je kindje. Maar natuurlijk is het af en toe best lekker om een dagje te gaan winkelen. Je kunt je kindje dan gewoon meenemen. Of misschien wil je partner wel even bij jullie kleintje blijven. Dan heb jij je handen vrij.

Nog meer tips om rust te creëren

  • Maak een lijst met dingen die je nog moet doen. Als je lekker kunt afvinken, ruimt dat ook op in je hoofd!
  • Geef dingen een vaste plek. Dan hoef je niet het hele huis door te zoeken naar je autosleutels.
  • Houd eens in de paar maanden een schoonmaak in de kasten en in de kamer van je kindje: welke spullen moet je daar bewaren? En welke spullen kun je verplaatsen naar zolder? Zijn er ook dingen die je weg kunt doen? 
  • Vraag hulp. Er zijn vast veel lieve mensen om je heen die je graag helpen. Vrienden die voor je willen koken of opa en oma die graag op je kleintje passen: maak er gebruik van!
  • Vind je het moeilijk om je huishouden te organiseren? Misschien kan een coach je helpen.