Nutricia voor jou
Lifestyle

Kinderopvang, wie past er op mijn kindje

Na een periode van verlof moeten de meeste moeders weer aan het werk. Het uit handen geven van je kindje valt dan vaak niet mee. Hierdoor is het ontzettend belangrijk dat je een fijn gevoel hebt bij degene die je kindje opvangt. Welke vorm van kinderopvang voor jou het meest geschikt is, hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeuren. In dit artikel vertellen Rosanne, Marleen en Daniƫlle voor welke vorm van kinderopvang zij gekozen hebben en wat voor hen de doorslag gaf.

Begin op tijd

Wanneer je het moeilijk vindt om een keuze te maken, is het handig om hier tijdens je zwangerschap al goed over na te denken en te bespreken met je partner. Hierbij is het goed om te bedenken dat dé perfecte vorm van kinderkopvang niet bestaat. Elke vorm heeft zowel voor- als nadelen, waardoor het in de meeste gevallen een compromis zal worden. Ook kan het zijn dat je favoriete vorm van kinderopvang een wachtlijst heeft. Tijdig aanmelden is dus geen overbodige luxe.

Het kinderdagverblijf

In Nederland gaan de meeste kindjes naar het kinderdagverblijf. Het grootste voordeel van het kinderdagverblijf, ook wel crèche genoemd, is dat het perfect is afgestemd op de ontwikkeling van je kindje. )ok leert je kleintje vanaf de eerste dag om te gaan met andere kindjes. Daarentegen kunnen de vastgestelde openingstijden een nadeel zijn. Vooral als je onregelmatige werktijden hebt. Rosanne, moeder van Phoebe (14 maanden) brengt haar dochtertje 3 dagen per week naar het kinderdagverblijf. “Ik vind het goed voor haar ontwikkeling dat ze in contact komt met kindjes met andere achtergronden. En van een wachtlijst was gelukkig geen sprake.

Gastouderopvang

Marleen, moeder van Kim (5), Tom (2,5) en Eva (13 maanden) koos in eerste instantie ook voor de crèche, maar na de komst van haar tweede kindje besloot ze toch een gastouder te zoeken. “Toen we alleen Kim hadden, waren we heel tevreden met het kinderdagverblijf. Maar bij meerdere kinderen vond ik een gastouder fijner. Niet alleen zijn we wat flexibeler in de tijden dat onze kinderen worden opgevangen, ook is het niet zo’n probleem als een kind wat hangerig of ziek is. Bij de crèche is dat toch wat lastiger. Als iemand ziek was, moest één van ons thuisblijven van het werk. Met de komst van Mieke, onze oppas, is dit niet meer het geval. Als een kind echt heel ziek is, dan blijft er natuurlijk nog steeds één van ons thuis, maar anders is Mieke er voor ze. Naast de zorg voor onze kinderen doet ze ook lichte huishoudelijke klusjes. En vaak begint ze al met de voorbereidingen van het eten, zodat we na thuiskomst bijna meteen met z’n allen aan tafel kunnen. Ik ben echt dolblij met haar.”

Familie

Ook zijn er gezinnen die ervoor kiezen om familie op te laten passen. Bij Daniëlle, moeder van Charlotte (20 maanden), passen haar ouders op. “Als freelance gastvrouw heb ik geen vaste werkdagen. Ook zijn mijn werktijden erg onregelmatig. Gelukkig kunnen we altijd een beroep doen op mijn ouders, die vrijwel om de hoek wonen. Al tijdens mijn zwangerschap boden ze zelf aan om op Charlotte te passen als ik aan het werk ben. Het enige nadeel hiervan vind ik dat ze bepaalde dingen soms heel anders aanpakken dan mijn man en ik. Wij zijn heel consequent en ik merk dat mijn ouders dat niet altijd zijn. Dan krijgt ze bijvoorbeeld toch nog een extra koekje, waardoor ze ’s avonds weinig honger heeft. Maar ik probeer me daar niet te veel aan te storen. Mijn ouders hebben het beste met haar voor en in de basis is alles goed, maar het is ook goed dit met elkaar te bespreken.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 13

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!