Nutricia voor jou
Lifestyle

De 8 beste tips voor als je baby huilt

Elke baby huilt. Dat kan niet anders. Het is een van de weinige manieren waarop je baby kan communiceren met jou. Maar toch…. het kan soms flink op je zenuwen werken en je onzeker maken. Probeer onze tips.

Wat is er aan de hand?

Als je baby huilt, is er iets aan de hand. Dat kan een vieze luier zijn, maar ook een boertje dat dwars zit of darmkrampjes. Of je uk mist gewoon jouw nabijheid. Als je baby huilt, is het goed even te checken of er iets aan de hand is. Op den duur leer je de verschillende huiltjes van je baby van elkaar te onderscheiden.

De 8 beste anti-huil tips

1. Zorg voor regelmaat
Het klinkt raar, maar je baby went snel aan een bepaald ritme. Zorg voor vaste momenten op dag. Denk aan het badje, het liedje voor het slapen gaan, het even op de bank na de voeding, vast slaapjes. Dat is rustiger voor je kind.

2. Creëer rust
Baby’s kunnen overal slapen als ze moe zijn. Maar constant in een omgeving waar voortdurende prikkels zijn kan je baby extra moe maken. Juist oververmoeidheid kan je baby huilerig maken. Een rustige omgeving is dan de oplossing. Dat betekent ook een rustige wieg of box die niet vol ligt met speelgoed of knuffelbeesten. En als je gaat wandelen: ga liever naar een park dan door een drukke straat met veel verkeer.

3. Houd je baby dicht bij jou
Negen maanden lang was je baby bij jou in je buik. De grote wijde wereld kan dan soms wat alleen voelen. Je baby is graag dicht bij jou: dat geeft geborgenheid. Draag je kindje tegen je aan in een draagzak of draagdoek, want jouw hartslag kalmeert. In een draagdoek ligt je kindje ook nog eens in een ronde houding en dat vinden veel baby’s fijn.

4. Stevig inpakken
Voor sommige baby’s is inbakeren (strak in een doek rollen) fijn, zeker als je uk lastig in slaap valt en onrustig is. Laat je op het consultatiebureau wel goed voorlichten over hoe je op de juiste manier inbakert.

5. Speel muziek of zing
Een rustig muziekje elke keer als je je baby in bed legt, kan helpen bij het vaste slapen-gaan ritueel. Dat kan een babymobiel zijn met een deuntje maar ook een zacht muziekje van iTunes. Of zing zelf zachtjes een liedje voor je uk: jouw stem kan rustgevend werken.

6. Knuffel en streel
Contact maken, daar wordt je baby rustig van. Knuffel je baby of streel zachtjes door de haren of over de rug.

7. Laat het naar jou ruiken
Geuren zijn belangrijk in het contact tussen jou en je baby. Draag een spuugdoekje of een zacht knuffeltje eens een dag bij je onder je kleding en leg dat doekje of knuffeltje daarna in het bedje van je kind. Jouw geur maakt je baby rustig.

8. Zorg dat je zelf ook rustig bent
Het klinkt misschien gek, maar jouw baby voelt het als jij onrustig bent en gehaast. Of als jij je zorgen maakt. Hoe rustiger jij zelf bent, hoe rustiger je baby. Echt!

Blijf checken

Blijft je baby huilen? Kijk iedere vijf – tien minuten of er iets is, zonder dat je je baby oppakt en wiegt. Zo weet je baby dat je er wel bent, maar dat hij of zij niet altijd aandacht kan krijgen. Meestal stopt het huilen vanzelf. Maar als je je zorgen maakt of als je er zelf onrustig van wordt, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Het is goed je zorgen te delen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!