Emotie en relaties

Voor papa: een band opbouwen met je baby

In die eerste dagen na de geboorte ligt de focus nogal op je vrouw of vriendin en jullie nieuwe kindje. Maar ook voor de trotse vader is het belangrijk om kennis te maken met de baby. Hoe bouw je een band op tussen jou en je nieuwe zoontje of dochtertje?

Vasthouden: tips

Als de baby na de bevalling een tijdje bij mama heeft gelegen, is het jouw beurt om hem vast te houden. Een baby vindt het fijn om op je blote huid te liggen, zonder kleding of doeken ertusssen. Je kunt hem dus bijvoorbeeld op je borst leggen, met zijn buikje naar je toe. Houd het ruggetje ook warm door een doek om jullie heen te leggen of je kindje te bedekken met je warme handen. Dit kan ook gelijk indien het niet mogelijk is de baby bij je partner te leggen, door omstandigheden. Je zult merken dat de baby reageert op je ademhaling; als je veel praat of lacht zal hij onrustig worden, als je regelmatig en diep inademt valt hij misschien wel in slaap.Schroom niet om naast je partner te gaan liggen om zo samen te genieten van jullie nieuwe wondertje. Als de kraamhulp in de kamer aan het werk is, kun je gerust vragen of jullie een momentje met zijn drietjes mogen zijn. Ze zal best begrijpen dat jullie wat privacy nodig hebben om de bevalling te verwerken en emoties te delen.


Na de eerste kennismaking

Ook in de weken na de bevalling kun je blijven werken aan een band met je baby. Mama mag dan wel een belangrijke taak hebben met het geven van borstvoeding, ook jij kan veel doen bij de verzorging van de kleine. Als je hier betrokken bij bent, zal je je kindje binnen no time goed leren kennen.

  • Houd de baby vaak vast, en maak daarbij lichaamscontact
  • Verschoon de luiers, doe de baby in bad en draag hem bij uitstapjes in een draagzak
  • Lees hem voor. Hij begrijpt er natuurlijk nog niks van, maar hij zal je bekende stem prettig vinden om naar te luisteren.
  • Speel samen. Doe hem bijvoorbeeld na als hij een mal gezicht trekt, of als hij een geluidje maakt.
  • Laat hem proberen je vinger vast te pakken, of je gezicht te betasten. Neem de tijd, en schaam je niet om eens lekker gek te doen!

Zo`n kwetsbaar hummeltje kan in het begin best een beetje intimiderend zijn, maar de kraamhulp laat je graag de beste manieren zien om je kindje voorzichtig vast te houden en in bad te doen. Voor je het weet ben je een echte pro en vormen jij een je baby een superteam!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.