Lifestyle

Weer aan het werk zoek de balans

Weer aan het werk gaan is organisatorisch best een hele toer. En emotioneel kan het je in het begin zwaar vallen. Ook voor je kindje is het wennen dat hij mama niet meer de hele dag om zich heen heeft. Gun jezelf en je gezin de tijd om de nieuwe situatie in goede banen te leiden. Het kan best even duren voordat je de juiste balans vindt tussen werken en tijd doorbrengen met je kindje.

Goede afspraken

Als je weer aan het werk gaat, probeer je natuurlijk je aandacht zo goed mogelijk te verdelen tussen je kindje en je werk. Dat is best even zoeken. Misschien krijg je het gevoel dat je op beide fronten tekort schiet. Bedenk dat veel moeders hier tegenaan lopen. Maak goede afspraken met je partner, werkgever en eventuele opvang. Pas op dat je je daarbij niet te flexibel opstelt. In het begin loopt alles waarschijnlijk nog niet helemaal volgens plan. Blijf in gesprek met je partner en je werkgever, zodat je samen tot de meest ideale situatie komt.

Je aandacht verdelen

Hoeveel impact de komst van je kindje op je dagelijkse routine heeft, merk je pas echt als je weer gaat werken. Werkte je vroeger regelmatig een uurtje over? Deed je na werktijd vaak nog iets leuks met collega’s of vrienden? Nu moet je op tijd bij het kinderdagverblijf zijn om je kleintje te halen. Misschien is je werk wel minder belangrijk voor je geworden en wil je het liefst zo snel mogelijk weer bij je kindje zijn. Zeker in het begin kan het lastig zijn om je aandacht goed te verdelen. 

Tips voor het vinden van de juiste balans

Hoe zorg je nu dat je de juiste balans vindt tussen de zorg voor je kindje, je werk en alle andere dingen die je nog wilt doen? Dat gaat niet één, twee, drie. Daarom zetten we een aantal tips voor je op een rij om je op weg te helpen:


  • Ga een paar weken voordat je start met werken eens iets leuks doen met vrienden of pak een filmpje met je partner in de bioscoop. Voor je kindje en voor jou is het belangrijk dat jullie er alvast aan wennen dat jullie straks niet meer 24 uur per dag bij elkaar zijn.
  • Bedenk voordat je weer gaat werken hoe jullie de zorg voor je kindje willen organiseren. Voor je kindje is het fijn als hij alvast kan wennen aan het kinderdagverblijf of aan de oppas. En ook jij voelt je een stuk prettiger als je je kindje met een gerust hart bij de opvang achterlaat.
  • Bespreek met je werkgever hoe je de zorg voor je kindje en je werk het beste kunt combineren. Steeds meer bedrijven proberen een flexibele werkomgeving te creëren, ook voor medewerkers met jonge kinderen. Je hoeft dus niet bang te zijn om problemen te bespreken of voorstellen te doen.
  • Zie je het allemaal even niet meer zitten? Raak niet in paniek, maar probeer je te concentreren op je taken van die dag. Bel niet om de vijf minuten de opvang om te vragen of alles goed gaat. Waarschijnlijk ligt je kindje heerlijk te slapen of geniet hij van een lekker fruithapje.
  • Voel je er niet schuldig over dat je niet de hele dag met je kindje doorbrengt. Dit betekent zeker niet dat je een slechte moeder bent! Het is veel belangrijker dat jullie volop genieten van de tijd die jullie wel samen doorbrengen. 

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 1 maand