Lifestyle

Weer aan het werk

Als je na de geboorte van je kindje weer aan het werk gaat, is dat een grote stap. We geven je graag wat tips om ervoor te zorgen dat de overgang naar je werk zo soepel mogelijk verloopt. In deze artikelen lees je alles over weer aan het werk gaan na je bevalling

Voorbereiding

Ga je weer werken na de geboorte van je kindje? En zo ja; hoeveel dan? Misschien merk je dat iedereen in je omgeving er ideeën over heeft: je partner, je werkgever, je familie, je beste vriendin. Maar uiteindelijk ben jij degene die bepaalt hoe je een baan combineert met de zorg voor je kindje.

Als je weer aan het werk gaat, zet dan voor jezelf eerst een aantal zaken op een rijtje. Bedenk hoeveel uren per week je wilt gaan werken. Wil je hetzelfde aantal uren blijven werken? Of misschien wat minder of anders over de week verspreid, zodat je wat meer tijd overhoudt voor jezelf en je kindje? Bedenk de voor- en nadelen van beide opties: minder werken heeft gevolgen voor je salaris, maar je hoeft ook minder oppas voor je kindje te regelen. Evenveel blijven werken betekent dezelfde inkomsten, maar ook hogere kosten voor kinderopvang. 

Ouderschapsverlof

Het is goed om te weten dat Nederland de ouderschapsverlofregeling kent. Hiermee neem je onbetaald verlof op, maar behoud je je bestaande contract. Van de overheid krijg je vervolgens een compensatie voor de uren die je hebt opgenomen. Lees meer over het ouderschapsverlof op de website van de overheid. Je hebt bovendien een aantal rechten als werkende ouder.

Welke opvang kies je?

Als je hebt besloten dat je gaat werken, moet je vervolgens opvang voor je kindje regelen. Waarschijnlijk heb je dat inmiddels gedaan. Je kunt kiezen voor een kinderdagverblijf of een gastouder, maar misschien kunnen en willen opa en oma wel op hun kleinkind passen! Zo bouwen ze een band op met elkaar en het scheelt jou in de kosten.

Proefdraaien

Het is straks best even wennen als je weer aan het werk gaat. Je kindje achterlaten op het kinderdagverblijf of bij opa en oma is niet altijd even makkelijk. En daarbij moet ook je kindje wennen. Aan de opvang die je voor hem geregeld hebt, maar ook aan het feit dat hij mama niet meer de hele dag om zich heen heeft. Het kan helpen om je kindje al tijdens je verlof een keertje naar de gastouder, opa en oma of het kinderdagverblijf te brengen. Als je zelf nog niet hoeft te werken, kun je je kleintje ’s ochtends in alle rust wegbrengen. En je kunt er in het begin gewoon lekker even bij blijven. Zo bouw je het alleen zijn rustig op; wel zo fijn voor jullie allebei. En bovendien heb jij even wat tijd voor jezelf. Ga bijvoorbeeld naar de kapper of naar de schoonheidsspecialist. Of lekker lunchen met een vriendin. Dit soort momenten zijn ook heel belangrijk als je eenmaal weer aan het werk bent. Je hebt tijd nodig om even op te laden. Daarna heb je weer extra energie om voor je kleintje te zorgen.

Tips

  • Neem ouderschapsverlof of wat extra vakantiedagen op na je zwangerschapsverlof. Zo kun je het werken langzaam opbouwen.
  • Neem voldoende tijd om samen met je kindje en partner een nieuwe balans te vinden. En maak duidelijke afspraken. Wie brengt en haalt jullie kleintje? En wie blijft er thuis als jullie kindje ziek is?

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 3,5 maand