Lifestyle

Weer werken, zorg voor jezelf

Alle ouders zullen het beamen: de eerste maanden na de geboorte van je baby zijn intensief. Je wordt volledig opgeslokt door de zorg voor je kleintje. Gelukkig gaan alle nieuwe taken je na verloop van tijd steeds gemakkelijker af: je leert je kindje beter kennen, voelt je fysiek weer de oude en krijgt zelfs al routine. Langzaam maar zeker komt er weer ruimte voor andere dingen.

Denk aan jezelf

Het is heel normaal dat je na een poosje je horizon weer wilt verbreden. Lekker actief zijn op allerlei fronten versterkt je gevoel van eigenwaarde. Ook als je net moeder bent. Werken, leuke dingen doen, sporten; het draagt allemaal bij aan je geluk. Niet alleen goed voor jou, maar ook goed voor je kindje!

Ga de uitdaging aan
Haal jij veel voldoening uit je werk? Logisch dat je dan besluit om na de geboorte van je kindje weer aan de slag te gaan. Voel je daar niet schuldig over. Bepaal zelf (natuurlijk wel in overleg met je partner) hoeveel uren je wilt gaan werken. Volg vooral je intuïtie en trek je niet te veel aan van de vaak goedbedoelde adviezen van anderen.

Mythes over werkende moeders

Er doen veel beweringen de ronde over werkende moeders. Maar hoe zit het nu echt?

- Een werkende moeder benadeelt haar kind.
Natuurlijk breng je minder tijd met je kindje door als je werkt, maar ben je thuis iedere minuut van de dag met je kindje bezig? Ook daar doe je andere dingen, zoals schoonmaken, wassen of koken. Uiteindelijk gaat het vooral om jouw betrokkenheid op de momenten dat jullie wel samen zijn.

- Een werkende moeder mist veel belangrijke momenten in het leven van haar kind.
Voor het eerst omrollen, de eerste stapjes en het eerste woordje van je kindje; het zijn allemaal bijzondere mijlpalen. De kans is vrij klein, ouders stimuleren dit het meest en het gaat vaak heel geleidelijk. Daarnaast leren kindjes ook veel op de cresh of kinderopvang. Toch is er ook voor jou een eerste woordje. En ook thuis kun je net dat ene momentje missen.

- Een werkende moeder is een slechte moeder.
Niets is minder waar! Een slechte moeder is iemand die niet voor haar kindje zorgt en hem verwaarloost. Juist het feit dat jij je schuldig voelt, omdat je minder tijd met je kindje doorbrengt, geeft aan dat je heel veel van je kindje houdt.

- Een werkende moeder is egoïstisch.
Iedere vrouw is anders. Sommige moeders werken graag en andere vinden het juist fijn om thuis voor hun kindje en het huishouden te zorgen. Doe vooral de dingen die bij je passen, zodat je een gelukkig mens bent. Dat is één van de grootste diensten die je je kindje kunt bewijzen.Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 1 maand