Nutricia voor jou
Ontwikkeling

7x goed voor de weerstand van je kindje

Het immuunsysteem van je kind moet nog veel leren. Bijvoorbeeld dat het niet in actie hoeft te komen bij onschadelijke stoffen als vuil en (gras)pollen, maar wel bij schadelijke stoffen als ziekteverwekkers. Door je baby in contact te laten komen met nieuwe stoffen, kun je het immuunsysteem helpen ‘trainen’.

Deze 7 dingen kunnen bijdragen aan de opbouw van de weerstand van je kindje.

1. Borstvoeding

Baby’s worden in hun moeders buik beschermd tegen virussen en bacteriën. Na de geboorte starten ze met de opbouw van hun eigen immuunsysteem. Wanneer baby’s borstvoeding drinken, krijgen ze via hun moeder antistoffen binnen. Die helpen het nog prille immuunsysteem een heleboel handjes. Lees er hier meer over.  

2. Knuffelen

Veel met je kind knuffelen is niet alleen goed voor de band tussen jullie, het is ook goed voor de weerstand! Door het lichaamscontact komt je baby volop in aanraking met goede bacteriën die jij bij je draagt.  

3. In de mond stoppen

Je kindje ontdekt de wereld door dingen aan te raken en - als het even kan – in de mond te stoppen. Een knuffel, speelgoed of zijn eigen vuistje. Zo komt je baby in contact met nieuwe stoffen en dit helpt zijn weerstand te ontwikkelen! Let er natuurlijk wel even op dat je kindje geen kleine of gevaarlijke dingen te pakken krijgt, zoals knikkers of insecten.

4. Kruipen

Voor je het weet, gaat je baby al kruipend op onderzoek uit. In zijn directe omgeving zijn nog veel nieuwe dingen te ontdekken. Heel goed, ook al is de vloer niet brandschoon! Zo kan zijn immuunsysteem leren dat huisstof onschuldig is. Lees hier meer over allergie

5. Naar buiten

Buiten komt je kindje in contact met nog meer nieuwe stoffen. Denk aan (gras)pollen en zand . Ook dat is nodig voor de opbouw van de weerstand. Het is dus niet erg als je kindje een beetje vies wordt, bijvoorbeeld in de zandbak of door te kruipen in het gras. Dit helpt zijn immuunsysteem de goede en slechte stoffen te leren herkennen en alleen bij slechte stoffen in actie te komen.

6. Dieren aaien

Niets leuker voor je kleintje dan het knuffelen van een zacht diertje, zoals een poes, hond of konijn. Heel goed! Want zo leert het immuunsysteem weer andere nieuwe stoffen kennen. Blijf er natuurlijk wel altijd bij om in de gaten te houden dat het contact met dieren goed verloopt. 

7. Spelen met andere kinderen

Kinderen trekken elkaar aan: ze vinden het leuk om naar elkaar te kijken en op een gegeven moment gaan ze zelfs samen spelen. Dit is niet alleen goed voor de ontwikkeling van je kind, maar ook voor zijn weerstand. Door het contact met andere kinderen komt hij ook in aanraking met nieuwe ziekteverwekkers. Zie dit niet als een probleem: het biedt je kindje juist de mogelijkheid om een goede weerstand op te bouwen. Natuurlijk is het vervelend als je kindje verkouden wordt, of een paar dagen ziek of hangerig is. Maar denk eraan: na iedere doorgemaakte ziekte of verkoudheid is de weerstand weer wat sterker! 

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 1 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!