Nutricia voor jou
Ontwikkeling

Gedeelde aandacht bij kinderen

Gezellig bij mama op schoot vol aandacht een boekje lezen. In het boek staat een plaatje van een vlinder. Het is mooi weer, de deuren staan open. En dan komt er ook een vlinder binnengevlogen! Dat trekt de aandacht van dit meisje en ze gaat op onderzoek uit.

Hoe werkt gedeelde aandacht?

Het meisje is vol aandacht bezig met plaatjes kijken en de bladzijden van het boekje omslaan, als ze ineens iets ziet binnenvliegen. Ze maakt haar moeder erop attent door haar arm te strekken en “kijk” te roepen. Dat noemen we ‘joint attention’ of ‘gedeelde aandacht’. Het betekent dat je in staat bent om een ander te attenderen op iets dat je aandacht trekt. Dit ontstaat vanaf 12 maanden.

Plaatjes kijken in een boekje, dat vinden kinderen leuk. Zeker als ze die dan ook in het echt zien: dat is interessant en leerzaam voor een kind. Denk aan de hond of de poes op straat, de geit in de kinderboerderij of het ijsje op een zomerse middag. Door het kijken naar een plaatje en het zien in werkelijkheid gaat het kind verbanden leggen in het visueel geheugen en woorden echt begrijpen. Dit koppelen van een afbeelding aan iets in de werkelijkheid kunnen kinderen vanaf 24 maanden. 

De diertjes die je kindje in boekjes ziet gaat hij of zij ook in het echt herkennen. Dit is interessant en leerzaam voor je kindje. 

Wat kun jij doen om je kind de wereld te leren kennen?

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 12 maanden