Nutricia voor jou
Ontwikkeling

De start van het ontwikkelen van een eigen identiteit

Dat is fascinerend, je eigen spiegelbeeld. Kinderen lachen naar zichzelf, raken de spiegel aan en geven zich zelf een ‘kusje’. Het is de start van het ontwikkelen van een eigen identiteit. Hoe verloopt deze ontwikkeling?

Hoe verloopt de ontwikkeling van identiteit

Wist je dat kinderen zichzelf pas op de leeftijd van 1,5 à 2 jaar echt kunnen herkennen in de spiegel? Test het maar eens, door een likje lippenstift op de neus van het kind te doen en het dan in de spiegel te laten kijken. Gaat het kind op zijn eigen neus wrijven? Dan snapt het dat dit zijn eigen spiegelbeeld is! Hoe komt het dat kinderen zichzelf pas zo ‘laat’ herkennen? Het heeft te maken met het ontwikkelen van een identiteit. Tot ongeveer een jaar weet een kind niet dat het een apart individu is, dat losstaat van de ouders. Dat besef van identiteit komt pas later, en daarmee ook het besef van het beeld in de spiegel. 

Maar: lachen naar de spiegel en wat daarin te zien is, dat doet een baby tussen de 6 tot 18 maanden. Kinderen hebben van nature een voorkeur voor ronde vormen en daarmee ook voor het beeld van andere kinderen, liever dan dat van volwassenen. Daarom is hun eigen beeld in de spiegel zo aantrekkelijk. 

Kusjes geven doen ze ook. Waarschijnlijk is het nog niet écht een kusje. Het is meer een manier om met de mond de spiegel en het beeld erin te onderzoeken. Dat doen baby’s nu eenmaal graag: dingen met de mond verkennen. Het komt onder andere omdat de tong heel gevoelig is. Een uitstekend instrument om de wereld mee te onderzoeken! Baby’s stoppen vanaf ongeveer een half jaar veel in hun mond. Die ‘orale fase’ eindigt rond de leeftijd van 1,5 jaar weer.

Een kindje dat regelmatig naar zichzelf in de spiegel kijkt, herkent zichzelf niet ook al lijkt dat wel zo, dat komt later met het besef van identiteit

Hoe kun jij deze ontwikkeling ondersteunen?

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 6 maanden

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!