Allergieën en kwaaltjes

Dag- en nachtritme

Bij zijn geboorte heeft je baby nog geen dag- en nachtritme. In het begin slaapt en eet hij wanneer hij dat wil.

Je baby een dag- en nachtritme aanleren

Bij zijn geboorte heeft je baby nog geen dag- en nachtritme. In het begin slaapt en eet hij wanneer hij dat wil. Toch kun je hem het verschil leren tussen dag en nacht en eettijd en speeltijd. Dan wordt het voor jou en voor je baby een stuk overzichtelijker.In de eerste weken is eten en slapen het enige waar je baby mee bezig is. In die periode zoek je als kersverse ouder naar een goed ritme tussen eten en slapen. Als je dat ritme eenmaal gevonden hebt, zal dat je nieuwe leven een stuk makkelijker maken.

De eetlust van je baby

De eerste weken zal het voeden van je baby veel tijd in beslag nemen. Dat is heel normaal: jij en je baby moeten leren hoe het werkt. In het begin heeft je baby nog alle touwtjes in handen als het gaat om voeding. Maar er zijn een aantal manieren om een ritme in het eetpatroon aan te brengen, zodat jij er meer controle over krijgt.Dag 1: kort na de geboorte zal je baby enthousiast gaan drinken, om even later zijn interesse daarin weer te verliezen. Maak je daar geen zorgen over: als je kindje honger krijgt, gaat hij vanzelf weer drinken.Dag 2: zowel jij als je baby hebben het voeden niet direct onder de knie. Geef je kindje de borst of fles als hij erom vraagt en laat hem het voedingsschema bepalen. Het is normaal om 8 tot 12 voedingen per 24 uur te geven.Dag 3-4: je baby raakt steeds meer gewend aan de voedingen. Hij zal nu meer tevreden zijn als hij gegeten heeft. Je zult het resultaat ervan waarschijnlijk ook terugzien aan het verschil in luierinhoud van je baby.Dag 5-28: de voedingen verlopen waarschijnlijk voor jullie wat soepeler. Geef je baby nog steeds voeding als hij erom vraagt. In de regel zijn 8 tot 12 voedingen per 24 uur heel gewoon.Maak je je zorgen over het voedingspatroon van je baby? Noteer dan elke dag wanneer en hoe lang je baby drinkt, weeg hem en houd het aantal luiers bij. Na een paar dagen zie je waarschijnlijk een patroon ontstaan in zijn eetbehoefte. Dat patroon kun je dan volgen. Lekker overzichtelijk.""

De slaapjes van je baby

Een pasgeboren baby groeit als kool. Daardoor heeft je kindje veel slaap nodig. Maar lekker lang slapen doet hij in het begin nog niet; hij wil namelijk zeer regelmatig eten. Dit constante patroon van de klok rond slapen en eten kan erg vermoeiend voor je zijn. Hieronder geven we je een aantal tips die het misschien wat makkelijker voor je maken.  • Jouw kindje zal over de hele dag een aantal kleine dutjes doen. Dat is best druk voor je. Probeer dus ook zelf te rusten op de momenten dat je kindje slaapt; 
  • Probeer de signalen van vermoeidheid bij je kindje te herkennen. Als je ziet dat hij moe is, zorg dan dat hij kan gaan slapen. Als je wacht tot hij té moe is, valt hij namelijk minder makkelijk in slaap. Hoe herken je zijn vermoeidheid? Je kindje trekt bijvoorbeeld aan een oortje of wrijft in zijn oogjes. Soms zie je ook een wat donkere kring onder zijn oogjes; 
  • Met een vast ritueeltje voor het slapengaan, leert je kindje wanneer de dag eindigt en de nacht begint. Doe hem bijvoorbeeld aan het einde van de dag even lekker in bad. Leg hem daarna in zijn bedje, doe de gordijnen dicht en zorg dat het rustig is in de slaapkamer.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?