Ontwikkeling

Je baby leert dingen aanwijzen!

Deze kinderen kijken naar buiten en zien daar van alles. Daar is de poes! Daar gaat een fiets! Kijk eens hoe mooi ze alles aanwijzen met hun vinger. Het kind wil zijn interesses graag met je delen.

Waarom is aanwijzen en benoemen belangrijk?

Vanaf 12 maanden gaat een kind dingen aanwijzen met de vinger en (straks) ook benoemen wat het ziet. Wist je dat alle kinderen, overal ter wereld, rond de leeftijd van 1 jaar hun wijsvinger gaan gebruiken? Dat aanwijzen is belangrijk voor hun ontwikkeling, want het is voor hen een manier om jou te betrekken bij hun belevingswereld. Je kunt ze helpen door te reageren op het wijzen en de dingen te benoemen: “Hee, daar is de poes”, of “Ja, dat is een fiets”. Perfect voor het leren van taal en om de wereld te leren begrijpen. Je kind zal deze dingen extra snel oppakken, want de interesse komt helemaal uit hem of haar zelf. Je zult zien dat je kind steeds beter wordt in het herkennen van de dingen om zich heen. Dat gaat stapsgewijs: eerst zijn alle knuffels ‘beesten’, later kan het de olifant-, de beer- en de zeehondknuffel onderscheiden. Zo is aanvankelijk alles wat vliegt een ‘gogel’, later leert een kind onderscheid te maken tussen een eend, een zwaan en andere vogels. Dit leren onderscheiden gaat een leven lang door. 


Kinderen geven jou graag een kijkje in hun wereld door alles wat ze zien aan te wijzen.

Hoe kun je aanwijzingen benoemen inzetten?

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 12 maanden