Ontwikkeling

Het immuunsysteem en weerstand, wat is dat eigenlijk?

Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen ziekteverwekkers en andere vreemde stoffen. Een deel van deze weerstand is al klaar bij de geboorte, maar een groot deel moet zich nog ontwikkelen. Daarom is je kindje misschien iets vaker ziek dan jij.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem wordt ook wel weerstand, afweersysteem of immuniteit genoemd. Het is een heel slim mechanisme in je lichaam, dat bestaat uit verschillende verdedigingslinies tegen binnendringers. Bij de geboorte staat de weerstand echter nog in de kinderschoenen.

Eerste afweer

De huid en slijmvliezen vormen de eerste verdediging; hier komen vreemde stoffen niet zomaar doorheen. Slijmvliezen zitten niet alleen in de luchtwegen, maar ook in de darmen. De bacteriën in de darmen spelen een belangrijke rol bij de weerstand. Bij je kindje moeten deze bacteriën in de darmen zich nog ontwikkelen.

Aangeboren weerstand

Weten vreemde stoffen toch door de huid of slijmvliezen heen te komen? Dan gaan er in het lichaam alarmbellen rinkelen en komen speciale witte bloedcellen in actie. Deze speciale witte bloedcellen ruimen de binnendringers op. Dit deel van het immuunsysteem werkt al direct bij de geboorte. Het wordt ook wel het aangeboren immuunsysteem genoemd. 

Speciale antistoffen

Als de huid, slijmvliezen en het aangeboren immuunsysteem binnendringers niet kunnen tegenhouden, dan komt de derde verdedigingslinie in actie. Het lichaam maakt dan speciale antistoffen aan, die alleen werken tegen deze specifieke ziekteverwekker. Zo is er één combinatie antistoffen die de waterpokken kan uitschakelen en een andere combinatie antistoffen werkt tegen de griep die op dat moment heerst. Dit onderdeel van de weerstand moet na de geboorte nog helemaal worden opgebouwd. Je kindje moet leren om antistoffen te maken en zo immuniteit tegen ziektes op te bouwen. Daarom wordt dit ook wel de aangeleerde weerstand genoemd. 

Iedere dag sterker

Om een goede weerstand op te bouwen is het belangrijk dat je kindje in aanraking komt met de buitenwereld. Het afweersysteem leert namelijk van ieder contact met nieuwe stoffen. Lees ook hoe het immuunsysteem van je kindje groeit en hoe jij hem daarbij kunt helpen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 1 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.