Ontwikkeling

Goed eten; goede bacteriën

De bacteriën in de darmen vormen een belangrijk onderdeel van de weerstand. Bij je kindje moeten deze bacteriën zich nog ontwikkelen. De opbouw van de darmbacteriën duurt ongeveer 3 jaar, de ontwikkeling van het immuunsysteem duurt meer dan 5 jaar. De voeding van je baby helpt daarbij. Het immuunsysteem wordt namelijk ondersteund door vitamines A, C en D. Daarnaast kunnen zogenoemde prebiotische vezels nog extra steun geven.

Goede bacteriën

Borstvoeding is goed voor de groei van goede bacteriën in de darmen. Dit komt doordat in moedermelk prebiotische vezels zitten. Prebiotische vezels helpen bij de ontwikkeling van goede bacteriën in de darmen en ondersteunen daarmee het immuunsysteem. In de darmen van een borstgevoede baby groeien door de moedermelk vooral goede bacteriën. Lees hier meer over de rol van borstvoeding bij het immuunsysteem.

Prebiotische vezels

In de moedermelk die je je kleintje geeft zit een mix van vezels die er voor zorgt dat zich goede bacteriën ontwikkelen in de darmen.

De eerste hapjes

In het begin krijgt je baby alleen borstvoeding. De prebiotische vezels daarin zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de darmbacteriën. Vanaf ongeveer 4 maanden mag je kind naast de melkvoeding beginnen met vaste voedingsmiddelen. Wist je dat ook deze voeding belangrijk is voor de darmen en weerstand?

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 1 maand
Voeding

Meer weten over fermentatie

Wat hebben yoghurt, kaas, zuurkool, kwark, zuurdesembrood en sojasaus gemeen?

Ontdek het

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.