Nutricia voor jou
Ontwikkeling

Kruipend op onderzoek

Interessant, zo’n deur waar papa of mama wel eens achter verdwijnt. De deur gaat iets verder open en ze neemt een klein, voorzichtig kijkje. Ken ik het daar? Even controleren of papa en mama er nog zijn en dan gaat ze kruipen, op ontdekkingstocht, op naar iets nieuws! De wereld wordt groter, er ontstaat een begin van ruimtelijk inzicht. Benieuwd wat je kind nu leert?

Hoe hangen kruipen en ruimtelijk inzicht samen?

Dit kindje van 7 maanden is vroeg met kruipen; de meeste kinderen kunnen dit pas vanaf ongeveer 9 maanden. Je ziet ook dat ze het nog maar net onder de knie heeft: de voetjes blijven contact maken met de grond. Als een kind wat meer geoefend is, zal het tempo van kruipen toenemen waarbij de voetjes los komen van de ondergrond. Jezelf voort kunnen bewegen vergroot je wereld enorm, en daarmee de behoefte om te onderzoeken. Die behoefte wordt gevoed door nieuwsgierigheid. Ook de visuele ontwikkeling staat niet stil: kinderen gaan diepte zien en krijgen ruimtelijk inzicht. Dit ontwikkelt zich in de leeftijd van 7 tot 15 maanden. Als je een kind dat net kan kruipen op een tafel zet, kruipt het rustig tot aan de rand en wil het zelfs verder. Als kinderen wat meer ervaren zijn in het kruipen, vanaf ongeveer 12 maanden, herkennen ze de onverwachte diepte en stoppen ze op tijd. Elke nieuwe ervaring, elk leermoment, zorgt ervoor dat er in de hersenen nieuwe verbindingen worden gemaakt. Deze maken het mogelijk nieuwe activiteiten te ontplooien. Zo leert je kind elke dag meer!


Begint je kindje al aan een kruipende ontdekkingsreis? Dat komt door zijn behoefte om dingen te onderzoeken en zijn nieuwsgierigheid. 

Hoe kun jij deze ontwikkeling ondersteunen?


Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 6 maanden