Nutricia voor jou
Ontwikkeling

Gaat jouw kindje je ook al na-apen?

Met de handen op de tafel slaan is leuk om te doen en het maakt zo’n lekker geluid. Gaat jouw kindje je ook al na-apen? Van nadoen kan je kind veel leren!

Hoe leidt na-apen tot leren

Er zijn eigenlijk 2 vormen van leren. Het eerste is bij toeval, bijvoorbeeld als je kind door het huis kruipt en dingen ontdekt. Als het iets ontdekt, bijvoorbeeld dat het een laatje open en dicht kan doen, zal het kind dit onthouden en de volgende keer weer naar het laatje kruipen. Het tweede is gedrag dat door een positieve reactie wordt beloond en daarom vaker wordt getoond. Je noemt dat ‘aangeleerd gedrag’. Hier zie je een mooi voorbeeld van die tweede vorm van leren. Het kind kijkt naar zijn ouder, doet mee en het na-apen wordt beloond met een glimlach. Wist je dat een baby vanaf 8 maanden al naar zijn ouders kijkt om te checken of het gedrag wordt beloond door een glimlach? Let er maar eens op! Stel bijvoorbeeld dat 2 andere kinderen onder luid kabaal een potje stoeien, dan zal je baby naar jou kijken. Kijk je geamuseerd, dan zal de baby ook om de herrie kunnen lachen. Kijk je bezorgd of boos, dan zal je baby misschien wel gaan huilen. Vanaf een maand of 8 begint een kind de verschillende gelaatsuitdrukkingen van volwassenen te interpreteren en er op te reageren. Omdat de ouders meestal de meest vertrouwde personen in het leven van een kind zijn, is de manier waarop zij op gebeurtenissen reageren het belangrijkst voor een kind.


Van het na-apen van papa of mama kan jouw kindje heel veel leren

Hoe kun je jouw kindje hiervan laten leren?

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 9 maanden