Nutricia voor jou
Ontwikkeling

De geschiedenis van Nutricia

Meer dan honderd jaar geleden is het allemaal begonnen als kleine zuivelfabriek.

Aan het eind van de 19e eeuw sterft in Nederland en andere landen van Europa ruim 20% van de zuigelingen in het eerste levensjaar. Meestal is de oorzaak een voedingsstoornis die voornamelijk optreedt bij zuigelingen die in plaats van moedermelk als alternatief rauwe koemelk krijgen.

Nutricia

Pas na 1845 komt er verbetering in de babyvoedingmethoden. Vooral doordat de medische wetenschap inzicht krijgt in de bacteriologie (Louis Pasteur). In 1894 slaagt de Duitse professor Alexander Backhaus er in om een voeding te ontwikkelen die geschikt is voor pasgeborenen. In 1896 krijgt Martinus van der Hagen, oprichter van de stoomzuivelfabriek in Zegwaard, het alleenrecht om volgens de Backhaus-methode zuigelingenvoeding te produceren uit koemelk. In 1901 wordt de N.V. Nutricia opgericht. Nutricia, van het Latijnse woord 'nutrire' (= voeden), betekent zoveel als voedster of min. Dit is jarenlang het beeldmerk van Nutricia geweest.Al van oudsher onderhoudt Nutricia nauwe banden met de medische professie. Zo worden voor de Eerste Wereldoorlog gezamenlijk de eerste dieetproducten ontwikkeld, waaronder suikerarme melk voor diabetici en jodiumhoudende melk voor strumapatiënten. Na de tweede wereldoorlog ontwikkelt Nutricia zich steeds meer tot een fabrikant van kennisintensieve voedingsmiddelen, met een eigen afdeling Research en een proeffabriek. Naast voedingsmiddelen is bij Nutricia uiteraard ook goede service erg belangrijk. Zo wordt in de vijftiger jaren een team van rondreizende diëtisten opgericht. Zij lichten onder andere artsen en verloskundigen voor. In de jaren tachtig krijgt de huidige afdeling Klantenservice al gestalte.De producten van Nutricia worden in het begin via speciale Nutricia winkels verkocht. Later worden de producten via supermarktorganisaties, drogisten en apotheken gedistribueerd.

Baby- en kindervoeding

Onder de merknaam Nutricia wordt begin deze eeuw een groot aantal nieuwe soorten zuigelingenvoeding geïntroduceerd. In 1946 verschijnen de eerste blikjes Olvarit, kant en klare groentevoeding voor baby's. De naam is afgeleid van Olus (Latijn voor groente), 'varot' duidt op variatie. Een aantal jaar later (in 1955) introduceert Nutricia, als antwoord op de toenemende vraag naar gemaksvoeding, Nutrix; een instant kindermeel op basis van gekookte rijstebloem. En in de zestiger jaren volgt Bambix.Ook op het gebied van zuigelingenvoeding staat de ontwikkeling niet stil en worden verschillende soorten Almiron geïntroduceerd. In 1991 wijzigt de naam Almiron in het huidige Nutrilon. Met het huidige assortiment baby- en kindervoeding kan Nutricia iedere baby een voeding bieden, afgestemd op de individuele behoefte van het kind.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over Introductie

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!