Nutricia voor jou
Ontwikkeling

Verstoppertje spelen

Dát is een leuk spel! Mijn speeltje verdwijnt onder het kleed, maar ik vind het elke keer weer. Mij houden ze niet voor de gek als ze iets verstoppen! Benieuwd wat ik hier allemaal van leer?

Wat leren kindjes van verstoppen en zoeken

Hier zie je een mooi voorbeeld van wat we ‘objectpermanentie’ noemen. Het kind gaat beseffen dat iets aanwezig kan zijn, óók als je het niet ziet. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling.

Bij een jongere baby kun je bijvoorbeeld een blokje op de kinderstoel leggen. Het zal er ermee spelen, maar als het blokje valt, is het echt ‘weg’ voor het kind. Een ouder kindje zal het blokje nakijken en zoeken.

Deze stap in de ontwikkeling hangt ook samen met het ontwikkelen van de identiteit van het kind. In het begin weet een baby niet dat het een apart individu is, dat ‘los’staat van de ouders en de omgeving. Dat besef komt pas aan het eind van het eerste levensjaar. Vaak zorgt deze stap in de ontwikkeling ook voor het ontstaan van verlatingsangst die het hevigst is tussen gemiddeld het eerste en tweede levensjaar. Als papa of mama de deur uitgaat, zal het kind beseffen dat hij of zij ‘weg’ is en verdrietig zijn. 


Als papa of mama de deur uit gaat, zal het kind beseffen dat hij of zij ‘weg’ is en verdrietig zijn. 

Wat kun jij doen?Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 9 maanden