Nutricia voor jou
Ontwikkeling

Zwaaien en ‘daa’ zeggen

Papa gaat weg, maar omdat mama bij hem blijft, wordt dit jongetje niet verdrietig. Integendeel, want zwaaien is ook een leuk spel! Wat leert je kind van zwaaien, van ‘daa’ zeggen en afscheid nemen?

Hoe begint de spraak-taalontwikkeling?

Kinderen krijgen vanaf 9 maanden last van verlatingsangst. Maar bij dit jongetje is daar op dit moment geen sprake van, omdat hij bij mama blijft. Een veilige situatie dus. Zo kan hij goed wennen en oefenen met afscheid nemen én oefenen met zwaaien: je ziet dat hij dat nog maar nét kan; het ziet er nog een beetje ongecoördineerd uit. Naarmate de fijne motoriek zich verder ontwikkelt, zal het zwaaien steeds vloeiender verlopen. Hoor je hem ‘daa’ zeggen? Dat is het begin van praten. Bijna elk kind begint de taalontwikkeling met verschillende geluidjes zoals keelklanken en kraaien. Keelklanken en de ‘a’ zijn gemakkelijk omdat je daarvoor niet de mond en de lippen hoeft te sluiten. Het combineren van medeklinkers wordt ook wel het begin van brabbelen genoemd. De b, d en de t komen het meest voor. Daarom behoren ‘baba’, ‘dada en ‘tata’ tot de eerste ‘woordjes’ van een kind, later gevolgd door woordjes als ‘papa’ en ‘mama’. Sommige ouders maken zich zorgen als hun kind van 18 maanden of 2 jaar nog weinig of niet praat. Als je merkt dat je kind wel een normaal begrip van taal heeft, zijn die zorgen meestal niet nodig. Het zelf praten komt dan misschien bij jouw kind wat later op gang, maar meestal wordt dat later wel ingehaald. 


Hoor je een kindje ‘daa’ zeggen bij het afscheid? Bij bijna elk kind begint het praten met verschillende klanken. 

Hoe kun jij spraak- taalontwikkeling stimuleren?

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 9 maanden