Voeding

Bijvoeding en allergie

Als je lichaam reageert op eiwitten in de voeding, spreken we van een voedselallergie.

De meest voorkomende allergie bij baby’s is koemelkallergie. Je kindje reageert dan op de eiwitten uit koemelk. Heeft je kindje een allergie of een verhoogde kans op het ontwikkelen van een allergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding, zoals kippenei of pindakaas. Dit kan door een kleine hoeveelheid roerei zonder zout of pindakaas zonder zout en suiker te mengen met een fruit- of groentehapje.

Deze voedingsmiddelen, wanneer gegeven vanaf vier tot acht maanden, verkleinen de kans op het ontstaan van een allergie voor pinda-of kippenei. Heeft jouw kindje een allergie of is er sprake van eczeem? Dan verdient tijdige introductie van hoog allergenen voedingsmiddelen de aandacht omdat dit de kans op het ontstaan van allergieen op latere leeftijd verkleint. Overleg eerst met je behandeld arts of consultatiebureau hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Klachten bij allergie

Klachten die voor kunnen komen bij een (koemelk)allergie zijn: eczeem, darmklachten, diarree, spugen, ontroostbaar huilen, slecht slapen, aanhoudende verkoudheid, luchtwegproblemen en/of een groeiachterstand. Voedingsmiddelen die een allergie kunnen veroorzaken zijn: kippenei, soja, pinda, noten, pitten, zaden, tarwe, vis, schaal- en schelpdieren. We noemen dit allergene producten.
Je kunt allergene producten zoals pindakaas en ei al vanaf de leeftijd van vier maanden geven, na de introductie van de vaste voeding. Je kindje mag vanaf 4 maanden alle soorten groente en fruit. Vanaf 6 maanden mag je ook beginnen met de introductie van vlees, vis en vleesvervangers. Voor vlees of vis geldt wel, kies niet voor gekruide, gepaneerde of gefrituurde producten. Deze producten bevatten veel zout en verzadigd vet. Tevens mag je starten met de introductie van aardappels en graanproducten.

Tool

Het 5 stappen hapjesplan

In 5 stappen van de eerste hapjes naar 3 hoofdmaaltijden per dag.

Voeding

Tips bij koemelkallergie

Als duidelijk is dat je baby koemelkallergie heeft, dan is het belangrijk om de voeding van je kindje hierop aan te passen.

Lees meer

Bijvoeding en allergie

De meest voorkomende allergie bij baby’s is een koemelkallergie. Je kindje reageert dan op de eiwitten in koemelk. Heeft je kindje een (verhoogde kans op) allergie? Neem dan altijd contact op met je consultatiebureau of arts. Ook dan kun je vanaf 4 maanden starten met het geven van vaste voeding in de vorm van oefenhapjes. Geef je kindje wel voldoende tijd om aan de nieuwe voeding te wennen, het duurt soms tot tien keer proeven voor een kindje gewend is aan een nieuwe smaak. Goed om voorafgaand aan de introductie van de vaste voeding te overleggen met je consultatiebureau of behandeld arts. Tot de leeftijd van zes maanden is borstvoeding de beste voeding voor je kindje en zijn de eerste hapjes uitsluitend een aanvulling op de borst- of flesvoeding.

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de introductie van allergene producten onder de leeftijd van 8 maanden de kans op het ontwikkelen van allergieën op latere leeftijd verkleint.
Onder allergene producten wordt verstaan: tarwe, koemelk, vis, noten, ei, pinda, soja en schaal- en schelpdieren*.

*Overleg de introductie van vaste voeding altijd even met je consultatiebureau of behandelend arts.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 4,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!