Voeding

Borstvoeding en werken

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. En dat blijft zo na de eerste maanden, als je weer aan de slag gaat. Gelukkig kun je ook als je werkt je kindje borstvoeding blijven geven. Want je hebt het recht om te voeden of te kolven onder werktijd tot je kindje 10 maanden oud is.

Werk je dicht bij het kinderdagverblijf? Dan kun je ervoor kiezen om daar onder werktijd heen te gaan om je kind te voeden. Woon je wat verder van je werk? Dan is het verstandig om een kolfapparaat te huren of aan te schaffen voordat je weer aan het werk gaat. Informeer bij je werkgever of er een kolfkamer beschikbaar is. Je kunt het best ruim voordat je weer begint met werken gaan oefenen met kolven. Laat ook je kleintje vast wennen aan het drinken uit een flesje. Begin hiermee als hij tussen de 4 en 6 weken oud is, want in deze periode kan je kindje dat heel goed aanleren. Het kan best even duren voordat je kindje zijn flesje goed leegdrinkt. Het is dan ook belangrijk dat je hem regelmatig blijft voeden uit een flesje. Ook leuk voor je partner, dan kan die ook eens een flesje geven.

Optimaal kolven

Kolven gaat het best als je ontspannen bent. Maak van de kolfkamer een fijne plek. Zet bijvoorbeeld een ontspannend muziekje op en doe als je dat fijn vindt de deur op slot. Om je toeschietreflex te stimuleren, kan het helpen om een foto of knuffeltje van je baby mee te nemen. Of maak met je telefoon een filmpje van je kindje en speel dit af terwijl je zit te kolven. De moedermelk die je afgekolfd hebt, bewaar je in steriele bakjes of flesjes die je goed afsluit met een deksel of dop. Plak er een labeltje op met de datum, zodat je weet wanneer het pakketje de koelkast of vriezer in is gegaan.

Emotie en relaties

Kinderopvang, wie past er op mijn kindje

het ontzettend belangrijk dat je een fijn gevoel hebt bij degene die je kindje opvangt. Welke vorm van kinderopvang voor jou het meest geschikt is, hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeuren. In dit artikel vertellen Rosanne, Marleen en Daniëlle voor welke vorm van kinderopvang zij gekozen hebben en wat voor hen de doorslag gaf.

Lees meer

Hoe lang is moedermelk houdbaar?

  • In de koelkast: 72 uur
  • In het vriesvak van de koelkast: 2 tot 3 weken
  • In de diepvries (-18 graden Celsius): 6 maanden

Je kunt de bewaarde voeding op drie manieren opwarmen: in een flessenwarmer, in de magnetron of ‘au bain marie’, in een pannetje met warm water. Let erop dat je de moedermelk niet te lang of te hoog verhit, anders gaan de beschermende stoffen verloren. 37 graden Celsius (handwarm) is een fijne drinktemperatuur voor je kindje. Controleer altijd de temperatuur aan de binnenkant van de pols voordat je het flesje geeft. Gebruik ontdooide moedermelk binnen 24 uur en vries het nooit opnieuw in. 


Tips

In de diepvries (-18 graden Celsius) kun je moedermelk 6 maanden bewaren. Leg dus alvast een voorraadje aan voordat je begint met werken. Er bestaan verschillende soorten kolven: handkolven, maar ook automatische kolven. En enkel- en dubbelzijdig. Bedenk hoe vaak je de kolf gaat gebruiken en informeer dan naar een geschikt model. Misschien heb je vriendinnen met jonge kinderen? Dan kunnen zij je adviseren. De toeschietreflex van je borsten is lastig onder controle te houden. Daardoor kun je soms last hebben van lekkende borsten. Leg zoogkompressen in je (voedings-)bh, dan weet je zeker dat je niet doorlekt. Het is heel normaal dat je je kindje mist op je werk. Spreek met de oppas of het dagverblijf af dat je belt als je even wilt horen hoe het gaat. Meestal is dat geen enkel probleem. Probeer alleen niet te vaak te bellen. Waarschijnlijk heeft je kindje het prima naar zijn zin.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 32

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.