Voeding

Zo maak je een flesje voor je baby

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Maar kun of wil je geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding een goed alternatief. Een flesje klaarmaken is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het stap voor stap doet en hygiƫnisch werkt.

Stap voor stap flesvoeding maken

Als (kersverse) ouder komt er veel op je af en is alles nieuw. Daarom is een stappenplan handig waarin je kunt zien hoe je een flesje maakt voor je kindje.

STAP 1

Was je handen en zorg dat de fles en speen goed schoon en droog zijn

stap 2 flesje babymelk maken

STAP 2

Doe de juiste hoeveelheid (kraan)water, gekookt en afgekoeld tot handwarm (ongeveer 37 graden Celcius) in de fles. Ook kun je afgekoeld gekookt water verwarmen tot handwarm in de magnetron of flessenwarmer.  

STAP 3

Haal het schepje losjes door het poeder en strijk het overtollige poeder af langs het afstrijkrandje.

stap 4 flesje babymelk maken

STAP 4

Voeg zo het aantal afgestreken schepjes poeder dat je nodig hebt toe aan het water.

stap 4 flesje babymelk maken

STAP 5

Draai de dop op de fles en schud krachtig verticaal totdat het poeder helemaal is opgelost. Dit duurt ongeveer 10 seconden afhankelijk van de soort flesvoeding.

stap 6 flesje babymelk maken

STAP 6

Controleer de temperatuur van de melk aan de binnenkant van je pols: als het niet warm of koud voelt, is de temperatuur precies goed.

stap 7 flesje babymelk maken

STAP 7

Berg het schepje droog op aan de binnenkant van het deksel.

stap 8 flesje babymelk maken, verpakking sluiten

STAP 8

Sluit na gebruik de verpakking en bewaar deze op een koele en droge plaats.

Wist je dat...

…je een fles, die eenmaal is klaargemaakt, binnen één uur na bereiding moet geven en je restjes niet moet bewaren?

…je een fles tussendoor en aan het einde even moet zwenken als je deze opwarmt in de magnetron? Zo verdeel je de warmte goed.

 Flesje maken met gekookt water

Kook bij voorkeur het water altijd. Ook als je kindje ouder is dan 6 maanden. Het is het meest hygiënisch: door het water te koken, weet je zeker dat er geen bacteriën in zitten. Je kunt ook flessenwater (zonder prik) gebruiken. Kijk dan op het etiket of daar vermeld staat dat het water geschikt is voor flesvoeding.

Eerst water, dan pas voeding

Doe eerst water in de fles en dan pas de voeding. Zo kun je het zien of je de juiste hoeveelheid water hebt. Bij te weinig water of te veel poeder kan je baby last krijgen van zijn buikje. Daarnaast lost het poeder beter op als je eerst water neemt en daar het poeder aan toe voegt.

Voor onderweg

Ga je op pad? Neem dan gekookt water mee in een thermosfles (en een flesje gekookt en afgekoeld water om mee aan te vullen als het gekookte water nog te heet is). Het poeder neem je in een apart bakje mee.

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?