Nutricia voor jou
Voeding

Alles over flesvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om goed te groeien en zich gezond te ontwikkelen. Lukt borstvoeding niet (meer), overleg dan met je consultatiebureau of arts welke flesvoeding geschikt is voor je kindje. Wil je goed voorbereid zijn? Lees dan snel verder.

Wat heb je allemaal nodig?

Met dit lijstje ben je goed voorbereid op het geven van voeding uit de fles:

 • Flesjes
 • Flesspenen
 • Flessenwarmer of magnetron

Verschillende soorten flesjes

Flesjes komen in verschillende soorten en maten. Je ziet door de bomen het bos niet meer! Heel begrijpelijk dat het dus lastig is om uit te kiezen welk flesje je moet gebruiken. Maar waar begin je? Het is handig om in ieder geval een paar verschillende soorten flesjes te kopen. Zo kun je zien welk flesje jouw baby liever heeft. Vraag ook even advies bij een babyspeciaalzaak.

Er zijn verschillende flesjes voor borstgevoede baby’s. Als je jouw baby afgekolfde moedermelk gaat geven, is het aan te raden om één van deze speciale borstvoedingsflesjes te gebruiken, vooral in het begin. Je kunt deze ook gebruiken wanneer je wil overstappen van borst- naar flesvoeding.

Dit zijn de verschillende soorten flesjes

 • Standaard flesjes
 • Anti-koliek / anti-reflux flesjes: deze flesjes hebben een klepje waarmee je het flesje kunt ontluchten, zodat je baby geen lucht inslikt wat kan leiden tot winderigheid of reflux.
 • Schuine flesjes: dit zijn de flesjes die je wel eens ziet met een gekke vorm. Deze flesjes maken het makkelijker voor de speen om gevuld te blijven en verminderen winderigheid. De speciale vorm maakt het lastiger om de flesjes schoon te maken.
 • Brede halsflesjes: deze flesjes zorgen ervoor dat het geven van de fles meer lijkt op het geven van borstvoeding. Een handige speen dus wanneer je voeding uit de fles gaat geven. 

Goed om te weten: plastic flesjes zijn handiger en goedkoper dan glazen flesjes, maar moeten wel om de zoveel maanden worden vervangen om te voorkomen dat er bacteriën gaan groeien in de krassen van het flesje.

De verschillende soorten flesspenen

Je kunt kiezen tussen een latex of siliconen flesspeen. Latex is zachter, maar gaat sneller stuk en moet dus vaker worden vervangen. Flesspenen zijn verkrijgbaar in de maten small, medium en large of 1, 2 en 3. Het kiezen van een speen blijft lastig, omdat dit afhankelijk is van de zuigkracht van je kindje. Het is belangrijk om te letten op de drinksnelheid. Een voedingsmoment duurt bij voorkeur 20 – 30 minuten. Dit zijn de verschillende soorten spenen:

 •  Standaard flesspenen: deze worden geleverd bij de standaard flesjes.
 • Anti-koliek / anti-reflux spenen: deze voorkomen winderigheid en reflux.
 • De 3-standen speen: deze spenen kunnen worden aangepast zodat de melkstroom voldoet aan de behoeften van je groeiende baby.
 • Orthodontische flesspenen: deze bevorderen een gezonde tand- en kaakontwikkeling. 

De meeste flesjes zijn verkrijgbaar in 3 maten: 120 ml, 240 ml en 330 ml. De meeste pasgeboren baby’s drinken tussen de 60 en 120 ml per voeding. Kleinere flesjes zijn dus ideaal voor de eerste 2 maanden. Na 2 maanden kun je waarschijnlijk switchen naar een 240 ml flesje wanneer je baby meer begint te drinken per voeding.

Flessenwarmer of magnetron

Je weet nu alles over de verschillende soorten flesjes en spenen. Nu kun je het flesje gaan opwarmen. Je kunt een flessenwarmer gebruiken of een magnetron (30 seconden op 600 Watt). Let op: moedermelk mag niet worden verhit tot meer dan 37°C. Lees hier meer over de bereiding van flesvoeding. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Gebruik ons handige flesvoedingsschema als leidraad voor de hoeveelheid flesvoeding.

Veel flessenwarmers kunnen ook gebruikt worden als sterilisator. Mocht je besluiten geen 2-in-1 flessenwarmer en sterilisator te kopen, kun je de flesjes en flesspenen ook steriliseren door ze in kokend water te plaatsen voor 5 minuten. 

Welke flesvoeding?

Stap je over van borstvoeding op flesvoeding? Of een combinatie van beide? Overleg dan met het consultatiebureau of jouw arts welke flesvoeding geschikt is voor je kindje.

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!