nutricia-voor-jou-logo-125yrs

Plantaardig eten voor je kleintje

Flexitarisch eten voor je kleintje

Eet je weinig of geen vlees en vraag je je af of een meer plantaardig of flexitarisch eetpatroon ook kan samen met je kleintje? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een flexitarisch eetpatroon voor je baby of dreumes. Vooropgesteld: een meer plantaardig eetpatroon is niet alleen goed voor onze planeet, het is ook gezond én lekker! Het is niet voor niets dat de Gezondheidsraad al sinds 2015 aanraadt om meer plantaardig te eten omdat dat beter is voor de gezondheid. En jouw kleintje kan gewoon meedoen😊

Plant-based voor baby's

De voordelen van vaker plantaardig eten voor je baby
Wist je dat een flexitarische voeding vaak meer vitamines en mineralen, meer vezels en meer gezonde onverzadigde vetten bevat dan de gewone Hollandse AVG-pot? Als je je baby nu al laat wennen aan meer plantaardig eten dan leg je daarmee een goede basis voor het hele leven. In de 1e 1000 dagen van het leven wordt namelijk de basis gelegd voor de gezondheid op latere leeftijd. Bovendien blijkt dat kinderen die vegetarisch of flexitarisch opgroeien over het algemeen veel beter groente eten dan andere kinderen. Dat scheelt heel veel lust-ik-niet taferelen aan tafel 😉   

Aandachtspunten van vaker plantaardig eten voor je baby
Het ligt er een beetje aan hoever je gaat in het doorvoeren van plantaardig eten voor je kind. Je kindje is namelijk volop in de groei en ontwikkeling. Een flexitarische of vegetarische voeding kan alle voedingsstoffen bevatten die je kind nodig heeft voor de groei en ontwikkeling. Anders ligt dit als je je kind volledig plantaardig (vegan) wilt opvoeden en je echt alle dierlijke producten weglaat. Producten waarin alle dierlijke ingrediënten vervangen zijn door een plantaardig ingrediënt, noemen we vegan. Deze producten zijn dus 100% plantaardig . Denk bijvoorbeeld aan zuivelvrije smoothies en toetjes waarin melk of yoghurt vervangen is door kokosmelk of amandeldrink. Bij een vegan dieet is de kans op tekorten aan voedingsstoffen groter. Overweeg je een volledig plantaardige voeding voor je kleintje, vraag dan advies aan een (kinder)diëtist.  

 

Plantaardige voeding voor je baby
Moedermelk is optimaal afgestemd op de behoefte van je baby. In moedermelk zit ook het belangrijke melksuiker: lactose. De hersenen van je baby kunnen niet zonder suikers. Bij jou gaat ongeveer 20% van alle energie die je op een dag gebruikt, op aan het functioneren van je hersenen. Bij je baby is dat 50%! De helft van alle energie die je kind binnenkrijgt gaat naar de hersenen. Maar goed dus dat er zoveel melksuiker in moedermelk zit. Ook zitten er in moedermelk belangrijke eiwitten. Overweeg je een volledig plantaardige voeding voor je kleintje en wil je na 6 maanden, naast borstvoeding, volledige plantaardige vaste voeding geven? Laat je dan doorverwijzen naar een (kinder)diëtist.  


Plantaardige flesvoeding voor je baby

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Indien borstvoeding niet (meer) mogelijk is, is er flesvoeding als alternatief. Flesvoeding is gemaakt op basis van koemelk-, geitenmelk- of soja-eiwit en is afgestemd op de behoeften van baby’s. Vaak bevat flesvoeding melkingrediënten zoals melksuiker (lactose) en melkeiwitten (caseïne en wei-eiwit). Voor flesvoeding op basis van soja-eiwit is dit niet verplicht maar er worden wel eisen gesteld aan de hoeveelheid en kwaliteit van de plantaardige suikers en eiwitten in deze voeding.

Een volledig plantaardige flesvoeding of een flesvoeding op basis van een combinatie van melk en  plantaardige ingrediënten is, net zoals alle andere zuigelingenvoeding, volwaardig. De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA heeft richtlijnen opgesteld waaraan flesvoeding moet voldoen, en die regels gelden ook voor flesvoeding op basis van soja of een combinatie van melk en soja.

Koemelk, geitenmelk of melkvervangers voor volwassenen (soja-, amandel-, haverdrink etc.) zijn niet geschikt voor je kindje. Deze producten bevatten niet de juiste kwaliteit eiwitten en missen bepaalde voedingstoffen om aan de behoefte van je baby te voldoen. Overweeg je een volledig plantaardige voeding voor je kleintje en wil je na 6 maanden, naast borst- en/ of flesvoeding, volledige plantaardige voeding geven? Laat je dan doorverwijzen naar een (kinder)diëtist.

 

4 tips als je je kindje flexitarisch opvoedt

Is je kindje al een half jaar en zijn jullie begonnen  aan de eerste hapjes? Dan kun je je kindje heel goed flexitarisch opvoeden! Deze 4 tips helpen je op weg.

1. Denk aan ijzer:

Als je kindje 6 maanden is, heeft hij of zij behoefte aan extra ijzer. De reservevoorraad die je kleintje mee heeft gekregen bij de geboorte is dan namelijk zo goed als op. IJzer draagt bij tot de normale cognitieve ontwikkeling van kinderen. Groente levert wat ijzer maar vooral in vlees zit veel ijzer. Geef je dat helemaal niet, zorg dan voor andere producten die ijzer bevatten zoals peulvruchten, notenpasta en volkorengranen. 

Combineer plantaardige bronnen van ijzer zoals noten, granen of peulvruchten altijd met groente en/of fruit. Het vitamine C uit groente en fruit helpt bij de opname van ijzer uit plantaardige bronnen. Geef je dreumes bijvoorbeeld een mandarijntje na een bordje havermout of een boterham.😊 

 

2. Check vitamine B12: 
Deze vitamine zit alleen in dierlijke producten. Als je kind af en toe vlees eet en gewone zuivelproducten krijgt, dan zit het met B12 wel goed. Maar laat je alle dierlijke producten weg, dan is een supplement met B12 echt nodig. Overleg dit met de huisarts of bespreek dit op het consultatiebureau. 

 


3. Zorg voor omega-3 vetzuren: 

DHA is een voorbeeld van deze bijzondere vetzuren. DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen. Ze zitten zo goed als alleen in vis en worden ook wel visvetzuren genoemd. Geef je je kleintje geen vis dan is het nodig om dit ook extra te geven via een supplement. Hier lees je alle informatie over wanneer jouw kindje vis of vlees mag eten. 

 

4. Vergeet vitamine D niet: 

Vitamine D is van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen. Alle kinderen onder de 4 jaar hebben dagelijks een vitamine D supplement nodig. Omdat vitamine D vaak in dierlijke producten zit en je kind er met een meer plantaardig eetpatroon automatisch minder van binnenkrijgt, is het extra belangrijk het supplement met vitamine D niet te vergeten. Zet het potje of flesje op een handige plek zodat je er iedere dag aan denkt.

 

Handige tools

Onze voedingskundigen

Je kunt altijd even bellen met ons team van voedingskundigen als je meer tips wilt als je je kindje vaker plantaardig wil laten eten. Zij zijn 24/7 bereikbaar en helpen je graag. 

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn 24/7 bereikbaar!

Flexitarisch weekmenu voor je baby

Wat ook kan helpen is om al vooruit te plannen wat je je kleintje te eten gaat geven. Wij hebben een flexitarisch weekmenu samengesteld: 

Receptentool

Als je kindje al een jaar is kan hij al vaker mee-eten. Dan is belangrijk om goede en voedzame gerechten te kiezen. In onze receptentool kun je precies aangeven hoe oud je kindje is én of je een vegetarisch recept wilt of een dag wel voor vis of vlees kiest. We hebben 32 nieuwe vegetarische en vegan recepten toegevoegd dus keuze genoeg! 

Dreumes- of peutermelk

Als je je kindje vaker plantaardig eten geeft is het handig om dit flexitarische dieet te combineren met dreumesmelk. Dreumesmelk of peutermelk, als onderdeel van gezonde en gevarieerde voeding, kan je kleintje helpen om extra ijzer en vitamine D binnen te krijgen. Maak er bijvoorbeeld een lekkere shake, smoothie of babyccino mee! Lees hier alles over dreumes en peutermelk!  

Back to storyline