De eerste 1000 dagen

Alle ouders weten dat de zwangerschap en de eerste 2 jaar van een baby een magische tijd zijn. Met momenten van grote liefde, plezier en ongekende groei. Elke dag is een nieuw wonder en een nieuwe kans.

De eerste 1.000 dagen van jouw kleine, vanaf de bevruchting tot de 2e verjaardag, zijn heel belangrijk. In deze periode groeit je baby heel snel en maakt zijn ontwikkeling reuzensprongen. Hier heeft je kleine niet alleen jouw liefde maar ook de juiste voedingsstoffen voor nodig!

Lifestyle

Vanaf het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent tot het moment dat je je kleine voor het eerst vasthoudt en nog lang erna: elke dag is anders en nieuw. En die eerste 1.000 dagen van je kleine geven een unieke kans voor een goede gezondheid.

Een nieuw leven brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, maar met de juiste instelling en een beetje hulp kun je je baby met iedere dag die komt een goede start geven.

Als moeder zijn die eerste maanden hartstikke pittig. Natuurlijk zijn al die veranderingen in je leven leuk en mooi, maar ze zijn soms ook gewoon intensief. Om het over die gebroken nachten maar niet te hebben!

Daarom is het belangrijk dat je naast alle zorg voor je baby, ook af en toe wat me-time inbouwt. Dat kan door (zeker als het je 1e is) ook een middagdutje te doen als je kleine 's middags gaat slapen (zo'n beauty slaapje doet wonderen!). Of verwen jezelf met een magazine en nestel je op de bank. En voor de meer ondernemende moeders is een avondje sporten of naar de kroeg met vriendinnen ook geen gek idee, om even bij te tanken.

Ontwikkeling

Tijdens de eerste 1.000 dagen groeit je kleine heel snel en maakt zijn ontwikkeling reuzensprongen:

  • Het lichaam en de organen groeien.
  • De hersenen, spijsverteringssysteem en immuunsysteem ontwikkelen.

De groei en ontwikkeling van je kleine gaat nooit meer zó snel als tijdens deze eerste 1.000 dagen. Wist je dat tijdens de eerste 2 levensjaren:

  • Je baby met 50% groeit in lengte.
  • Je kleine 4 keer zwaarder wordt.
  • De hersenen van je baby gemiddeld met 1 gram per dag groeien, dat is dus meer dan 350 gram per jaar! 

Lees hier meer over de ontwikkeling van je baby.

Voeding

Om deze reuzensprongen in de ontwikkeling te kunnen maken heeft je baby heel veel voedingsstoffen nodig. Daarom is gezonde en gevarieerde voeding dan ook heel belangrijk. Voor de gezondheid op korte termijn, maar ook voor de gezondheid in de toekomst!

Zwangerschap: de juiste voeding voor twee

In de eerste maanden krijgt een baby alle voeding via de moeder. Of specifieker: via de voeding van de moeder. Tijdens de zwangerschap neemt een baby namelijk alle benodigde voedingsstoffen op uit het bloed en die komen uit de voeding van de moeder.

Lees hier meer over voeding tijdens de zwangerschap.

Lees meer >

Borstvoeding: het beste voor jou en je baby

Na de geboorte krijgt een baby deze voedingsstoffen nog steeds, via de borstvoeding. Bovendien is borstvoeding goed voor de band tussen jou en je kleine. Maar dat niet alleen: jouw lichaam maakt antistoffen aan en deze geef je via de moedermelk door aan je baby.

Lees hier meer over borstvoeding.

Lees meer >

Hap voor hap aan tafel: de basis voor gezonde eetgewoontes

Vanaf een maand of 4 begint een heel nieuw avontuur. Namelijk de vaste voeding! Stap voor stap went je kleine aan nieuwe smaken, texturen en temperaturen tot hij gezellig met jullie aan tafel met de pot mee eet. Deze eerste hapjes zijn de basis voor gezonde eetgewoontes. Niet alleen voor nu, maar ook voor later.

Lees hier meer over vaste voeding.

Lees meer >