Nutricia voor jou
Lifestyle

De eerste verjaardag van je kindje komt eraan!

Hoera, je kindje wordt alweer 1 jaar! Wat zijn die 365 dagen toch snel voorbij gegaan. Jij en je kindje hebben allebei veel ontwikkelingen meegemaakt. Daarom is de eerste verjaardag voor jullie beide een bijzondere mijlpaal om samen te vieren! Wil je weten hoe jij je kindje kunt voorbereiden op deze feestelijke dag en welke ontwikkelingen je kleintje staan te wachten in het tweede jaar? Lees hier meer om daarachter te komen.

Alle eerste ontwikkelingen op een rijtje

Vanaf het moment dat je kindje wordt geboren, leert hij continue nieuwe dingen. Om hier even bij stil te staan, hebben we een paar van de meest belangrijke ontwikkelingen uit het eerste jaar voor je op een rijtje gezet:

 • Eerste woordjes. Je kindje begon waarschijnlijk een paar maanden terug met brabbelen. Nog even en je kleintje gaat nog meer vaste woordjes gebruiken.Kun jij ook niet wachten om je kindje binnenkort ‘mama’ te horen zeggen?
 • Kruipend op onderzoek. Je kindje is steeds meer aan het oefenen met bewegen en kan zichzelf steeds beter voortbewegen. Dit vergroot de wereld van je kindje enorm.
 • Verstoppen en zoeken. Je kindje heeft in het afgelopen jaar objectpermanentie ontwikkeld, wat een belangrijke stap is in zijn ontwikkeling. Objectpermanentie betekent dat je kindje is gaan beseffen dat iets aanwezig kan zijn, ook als je het niet ziet. Dit kun je nog beter oefenen door middel van spelletjes als ‘kiekeboe’.
 • Jou nadoen. Je kindje wil in deze fase niets liever dan hetzelfde doen als jij doet. Spelletjes als ‘klap eens in je handjes’ zijn daarom vaak een groot succes.
 • Interesse in eten. Ook is je kindje steeds meer interesse gaan tonen in jouw bordje eten.

Hoe bereid jij je kindje voor op de eerste verjaardag?

De kans is groot dat je kindje nog niet beseft wat een ‘verjaardag’ precies betekent. Met deze tips kun je je kindje het beste voorbereiden op deze leuke dag:

 • Ook al is het vandaag één groot feest, het is verstandig om ook vandaag rekening te houden met het dagritme van je kleintje. Probeer je kindje voldoende rust te geven, bijvoorbeeld met een middagslaapje, voordat de visite komt.
 • Opa’s, oma’s, tantes, ooms, neefjes, nichtjes, vrienden… Wie nodig jij allemaal uit? De eerste verjaardag van je kleintje is natuurlijk heel bijzonder, maar een vol huis kan ook overweldigend zijn voor je kindje. Je kunt dit rustiger maken door de dag op te delen of een kleinere groep mensen uit te nodigen
 • Cadeautjes uitpakken is een nog onbekend ritueel voor je kleintje en waarschijnlijk vindt hij het openscheuren van de pakjes leuker dan de cadeautjes zelf. Het uitpakken kan soms best onrustig zijn. Om wat rust in te bouwen voor je kindje, kun je ervoor kiezen om een gedeelte van de cadeaus weg te leggen en ze op een later moment aan je kindje te geven.
 • Een paar dagen voor dé grote dag kun je al beginnen met voorlezen uit boekjes over jarig zijn, zoals ‘De verjaardag van Kikker’, om je kindje voor te bereiden op zijn eigen feestje!

Alweer 1 jaar, wat gaat er nu gebeuren?

Je kindje zal in het tweede jaar meer op onderzoek gaan en zich nog meer gaan ontwikkelen. Welke mijlpalen staan je kindje in het tweede jaar te wachten?

 • De motorische ontwikkeling. Je kindje zal zich verder gaan ontwikkelen zoals leren lopen, een bekertje met twee handjes pakken of zelf proberen te eten met een lepeltje. Je kindje gaat steeds meer proberen zelf te doen.
 • Actiever worden. Je kindje zal in het tweede jaar steeds actiever worden. Probeer je huis ‘dreumes-proof’ te maken door scherpe tafelranden af te dekken en losse elementen buiten kinderbereik te plaatsen.
 • Taalontwikkeling. Kan jij ook niet wachten totdat je kleintje ‘papa’ of ‘mama’ zegt? In het tweede jaar zal je kindje steeds meer woordjes zeggen. Motiveer je kleine! Zo kun je samen plaatjesboeken lezen en zeggen wat er op het plaatje staat. Zo stimuleer je de taalontwikkeling van je kindje nog meer.
 • Mee-eten met jou. Je kindje kan na zijn eerste verjaardag steeds meer met de ‘pot mee-eten’. Na 1 jaar ontwikkelt je kindje steeds meer een eigen willetje ook wat eten betreft. Probeer overigens zout in het eten van je kindje nog zoveel mogelijk te beperken. Meer tips over wat je kindje in deze fase nog beter niet kan eten, lees je hier.

Een jaartje ouder vraagt om een beetje extra

Gezonde en gevarieerde voeding zorgt ervoor dat je kindje alle vitamines en mineralen binnen krijgt, die hij nodig heeft om te kunnen ontwikkelen. Na 1 jaar komt je kindje in een nieuwe fase en heeft hij nog een specifieke voedingsbehoefte.

Dreumesen hebben behoefte aan 7x zoveel ijzer en 6x zoveel vitamine D per kg lichaamsgewicht in vergelijking met een volwassene. Nutrilon Dreumesmelk 4 met Pronutra bevat een gepatenteerde mix van de vezels GOS:IcFOS en de vitamines A, C en D. Deze vitamines ondersteunen de normale werking van het immuunsysteem. Daarnaast bevat het ijzer en dit draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen van je kindje.

Het Voedingscentrum adviseert om iedere dag 300 ml zuivelproducten aan je kindje te geven. Door je kindje iedere dag twee bekertjes van 150 ml Nutrilon Dreumesmelk, als onderdeel van een gevarieerd dagmenu te geven, zorg je voor net dat beetje extra. Nutrilon Dreumesmelk 4 met Pronutra draagt bij aan gebalanceerde voeding van je dreumes, zo bereid je hem voor op alle mijlpalen die nog gaan komen! Ook Nutrilon Peutermelk 5 geeft je kleine ontdekker van 2 jaar extra’s.

Voeding

Dreumesmelk

Ontwikkeling

12 maanden

Nutrilon is altijd online verkrijgbaar!

Shop

Nutrilon is altijd online verkrijgbaar!

Altijd online beschikbaar. Voor 20:30 uur besteld is morgen in huis, de verzendig is gratis.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!