Voeding

De nachtvoeding: hoe ga jij hiermee om?

Het woord nachtvoeding maakt altijd een heleboel los bij ouders. Hoe ga jij er mee om? Voel jij je gebroken na iedere nacht of voelt elke voeding als een bijzonder moment? We nemen je mee in de wondere wereld van nachtvoeding.

Nachtbrakertje

De nachtvoeding kan best slopend zijn. En terwijl jij de slaap uit je ogen wrijft, heb je misschien niet altijd door dat de nachtvoeding heel nuttig voor je kindje én jou kan zijn!

 • Lekker groeien. Een babybuikje is klein en daarom kunnen kindjes nog geen grote hoeveelheden drinken. Baby’s drinken daarom nog kleine beetjes. Meerdere voedingen op een dag zijn onder andere heel nuttig voor de ontwikkeling van je kindje, want je baby moet veel groeien na de geboorte.
 • Geruststellen. De hele dag ben je om je kindje heen en geef je het een fijn en veilig gevoel. Het is intuïtief gedrag dat je kindje ook 's nachts op zoek is naar geborgenheid bij zijn ouders. Het voedingsmoment is daarom een extra fijn moment samen. De nachtvoeding kan net voor die paar extra voedingsstoffen zorgen, die overdag niet allemaal binnen gekregen zijn.
 • Fijn voor mama. Nachtvoedingen zijn niet alleen voor baby’s nuttig, maar ook voor jou. Dat komt door de hormonen die bij het geven van borstvoeding vrijkomen. Prolactine draagt bij aan een betere kwaliteit van jouw slaap. Oxytocine wordt ook het knuffel- of liefdeshormoon genoemd. Het zorgt voor een positieve bijdrage aan jouw rust, diepe slaap, uitgerustheid en zorgzaamheid. Zo val jij ook na de nachtvoeding weer rustig in slaap.

Voel je comfortabel in de nacht

Je kindje voeden is een heerlijk moment samen, maar denk je er ’s nachts ook zo over? Hoe maak je van dit, soms vermoeide moment, een fijner moment? Wij hebben een aantal tips:

 • Borstvoeding is de beste voeding. Mocht jouw kindje in de nacht de fles krijgen, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Zet een thermosfles met (voorgekookt) heet water, een flesje met de juiste hoeveelheid koud water en een bakje afgemeten Nutrilon opvolgmelk naast je bed. Meng ’s nachts het hete en koude water tot de juiste (drink) temperatuur, voeg de voeding toe en klaar is Kees.
 • Maak het jezelf gemakkelijk in de nacht. Zorg voor een comfortabele zithoek, zet wat lekkers voor jezelf klaar en probeer er bewust van te genieten.
 • Je bent vast niet de enige ouder die wakker ligt. Zoek tijdens een voeding eens op de hashtag #nachtouders (op Twitter). Daar vind je vast hele volksstammen ouders die elkaar steunen ’s nachts.

Jij of ik?

Je bent samen met je partner aan het baby avontuur begonnen, maar wie van jullie zorgt er het meest voor jullie kindje ‘s nachts? Laat je je partner liggen, doen jullie het samen of verdelen jullie het op een andere manier?

 • Jij en je kleine. De nacht heeft iets magisch. Als je je kleintje in je armen neemt lijkt het wel alsof er maar 2 mensen bestaan: jij en je kleintje. Op dat soort momenten kun je juist ook genieten. Dat wil toch niemand missen?
 • Iene miene mutte. Niemand wil er 's nachts graag uit, dus help elkaar een beetje door de nachten te verdelen.
 • Cadeautje. Een mooi gebaar naar elkaar kan zijn, dat de ouder die nachtvoeding heeft gegeven, in het weekend een ochtend mag uitslapen. Gun elkaar soms een extra slaapmoment of stem de nachtvoedingen af met elkaars werkschema.

Heb jij ’s nachts hetzelfde ritueel?

Als ouders bepaal je samen het beste ritueel voor je kleine. Rituelen en routines zijn voor een baby erg belangrijk om zich veilig te voelen en vertrouwen te krijgen in zijn omgeving. Hebben jullie een eigen ritueel?

 • Creëer een avondritueel. Een ritueel ontstaat vaak vanzelf, maar denk wel na over de haalbaarheid van het ritueel op langere termijn. Misschien valt je kindje vandaag tegen je aan in slaap, maar vraag jezelf af of dat elke nacht mogelijk (en wenselijk) is. Zing bijvoorbeeld een liedje voor het slapen gaan. Je kindje wordt hier rustig van, geniet bij het horen van je stem en het is een heerlijke manier om de dag samen af te sluiten.
 • Structuur is fijn. Door regelmaat en voorspelbaarheid voelt je baby zich veilig, omdat het weet wat er gaat gebeuren. Een manier om dit te creëren is door je kindje elke nacht op dezelfde manier uit bed te halen, op dezelfde manier te voeden en weer op dezelfde manier terug in bed te leggen.
 • Zacht, warm en veilig. Voed jij je kindje elke nacht op dezelfde plek? Veel ouders voelen zich het prettigst bij een voeding in hun eigen bed, creëren een fijne plek in de kinderkamer of gebruiken een andere stille, warme en veilige plek in huis.

 Uiteindelijk is het allerbelangrijkste, dat jij je prettig voelt bij de plek en je hier een aangename routine van kan maken. Dat is fijn voor jou én je kindje.

Voeding

Tips voor de nachtvoeding

Voeding

Welke flesvoeding kiezen?

Nutrilon Opvolgmelk altijd online beschikbaar

Shop

Nutrilon Opvolgmelk altijd online beschikbaar

Bestel hier Nutrilon opvolgmelk online. Op werkdagen voor 20.30 uur besteld, morgen in huis.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!