Ontdek hoe je de ontwikkeling van je kindje verder kunt stimuleren

Ontwikkeling

Cognitieve ontwikkeling

Door constant dingen te experimenteren, te ervaren en te herhalen leert je kindje voorwerpen en mensen te herkennen en onthouden.

De werking van het geheugen

Het geheugen van je kindje is zich sterk aan het ontwikkelen. De hippocampus, het gebied in de hersenen dat nieuwe herinneringen en kennis opslaat, is met 12 maanden voldoende gerijpt. Je kindje kan zich nu gebeurtenissen en handelingen herinneren die een paar uur, of zelfs een dag, eerder hebben plaatsgevonden. Met 12 tot 18 maanden lukt het je kindje steeds beter handelingen met voorwerpen, gezichtsuitdrukkingen en lichaamsbewegingen te herinneren en na te doen (uitgestelde imitatie). Ook gaat je kindje zich een voorstelling in zijn hoofd maken van dingen of mensen die verdwijnen. Je kleine kan dan het beeld van jou ‘vasthouden’ als je de kamer uitloopt en raakt hierdoor niet in paniek.

  • Puzzels, houten blokken, kookgerei, potten en pannen zijn materialen waarmee je kindje zelf tot spel kan komen en die de werking van het geheugen aanmoedigen.
  • Vul en leeg samen met je kindje emmers water of tover voorwerpen weg en terug. Bijvoorbeeld door een beker over een balletje te plaatsen. Zo bevorder je het inzichtelijk vermogen van je kindje. Ook leert je kindje dat dingen blijven bestaan ook al zie je ze niet.
  • Ook buiten spelen draagt bij aan de cognitieve ontwikkeling van je kleine.