Ontdek hoe je de ontwikkeling van je kindje verder kunt stimuleren

Ontwikkeling

Buitenspelen

Je kindje heeft de drang om (nieuwe) dingen te ontdekken, om zijn wereld te vergroten. Buiten zijn en buiten spelen helpt je kindje bij zijn motorische, maar ook cognitieve en sociale ontwikkeling. Bijvoorbeeld door klimmen en klauteren, springen in de plassen, dennenappels rapen en spelen in de zandbak met andere kindjes. Je kindje leert spelenderwijs zijn eigen grenzen te bepalen en risico’s in te schatten. Ook leert je kindje afstanden in te schatten en ervaart hij de verschillende seizoenen. Allemaal vaardigheden die het hele leven van pas komen. Bovendien is de frisse buitenlucht hartstikke gezond.

Een uitje voor je kind

In de natuur kan je kindje lekker scharrelen en zo zelf ontdekken wat er te beleven valt. Je kleine kan zijn fantasie de vrije loop laten gaan en hij wordt uitgedaagd zijn eigen spel te bedenken. Ook leert je kindje door buiten spelen weer nieuwe woorden. Bovendien leert je kleine verbindingen te leggen tussen voorwerpen en taal. Of door het herkennen van dingen uit boeken. Wist je dat er voor je kleine al genoeg te beleven is in de tuin of in een park om de hoek? Ook als je kindje nog niet kan lopen, kan hij uren zoet zijn met slakjes en spinnetjes bekijken, rommelen met zand en water of porren met een takje in de grond.

Vies worden mag

Besef je dat bijna alles wat je binnen kunt doen, je ook buiten kunt doen: fruit of een boterham eten, liedjes zingen, voorlezen of knutselen. Probeer je kindje buiten de ruimte te geven om zijn eigen gang te gaan. Natuurlijk blijf je in de buurt en houd je een oogje in het zeil. Zo kun je op tijd ingrijpen mocht dat nodig zijn. Bij buiten spelen hoort vies en nat worden. Dat is helemaal niet erg. Zorg dat je een handdoek en schone kleding bij de hand hebt. Ook kun je je kindje ter bescherming een regenpakje en laarsjes aantrekken.

Je kindje zal genieten van:

  • Materialen verzamelen uit de natuur – bladeren, takjes, eikeltjes. Maak er thuis samen een kunstwerk van of gebruik ze voor een sensory box. 
  • Heel veel bladeren in de lucht gooien (en proberen ze te vangen). 
  • Samen eendjes voeren. Graven in zand en kliederen met water en modder. 
  • Stokjes tegen elkaar aan tikken, met een stokje in de grond wroeten of in een gaatje duwen. 
  • Een bal van de heuvel laten rollen.