Ontdek hoe je de ontwikkeling van je kindje verder kunt stimuleren

Hij wordt steeds handiger

Je kindje wordt steeds handiger. Hij gaat lopen, springen, tekenen… Bevorder de grove en fijne motoriek van je kindje door bijvoorbeeld met hem te gaan gymen of geef hem een van onze kleurplaten. Alle tips vind je hier.

Grof-motorische ontwikkeling: kruipen, lopen, fietsen

Motorische ontwikkeling heeft alles met de rijping van de hersenen te maken. Het brein is immers het centrum waarvandaan het hele lichaam wordt aangestuurd. Je kindje krijgt het eerst controle over zijn nekspier. Daarna krijgt hij de schouders en armspieren onder controle. Vervolgens de borstkas en kan je kindje zich opdrukken. Uiteindelijk volgen de rugspieren waardoor hij zich kan omrollen en de bilspieren zodat hij kan zitten. Tot slot volgen de beenspieren (kruipen) en de spieren die het verst van de hersenen vandaan liggen: de voeten.

Fijn-motorische ontwikkeling: knippen, plakken, tekenen

Loop de grof-motorische ontwikkeling van boven naar beneden, de fijn-motorische ontwikkeling loopt van binnen naar buiten. Van het centrum van de romp naar de uiteinden van de ledematen. Je kindje krijgt hierdoor eerst zijn borstspieren onder controle, daarna de schouderspieren en dan via de armen, polsen en handen uiteindelijk de vingers. Als je kindje de kleinere spieren in de handen goed onder controle heeft kan hij kleine bewegingen maken en bijvoorbeeld details tekenen.

Door herhaling van spelletjes geef je je kindje de ruimte en de tijd de vaardigheden te leren beheersen.

Oppepper voor het zelfvertrouwen

Door ervaring, spel en beweging neemt de groei van het aantal hersenverbindingen toe en worden de hersenhelften en -functies geactiveerd waardoor je kindje steeds meer kan. Door herhaling van spelletjes geef je je kindje de ruimte en de tijd de vaardigheden te leren beheersen. Je kleine zal steeds meer durven. Wist je trouwens dat je kindje zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo ontwikkelt? Zeker voor de grove motoriek moeten de spieren van je kleine sterk genoeg zijn. Je kindje is pas toe aan nieuwe uitdagingen als zijn hersenen er klaar voor zijn.

Ontwikkeling

Gymen met je kleintje

Lekker thuis bewegen met je kindje is leuk, gezond en goed voor de algehele ontwikkeling. Met deze 6 beweegspelletjes van The Little Gym kun je je kindje uitdagen en stimuleren.

Doe je mee?
Ontwikkeling

Gratis kleurplaten voor je kindje

Samen met je kindje kleuren is niet alleen leuk, het prikkelt ook de fantasie van je kleine. Bovendien oefent je kindje het beheersen van de spieren in de handjes en vingers. Op deze leeftijd beleeft je kindje vooral veel plezier aan het krassen op kleurplaten met zo veel mogelijk verschillende kleuren.