Ontdek hoe je de ontwikkeling van je kindje verder kunt stimuleren

Ontwikkeling

Muziek- & taalontwikkeling 

Ook al begrijpt je kindje de woorden die je zegt nog niet, de klanken, je stem, gebaren stimuleren de ontwikkeling van de jonge hersenen.

Taalontwikkeling begint in de baarmoeder

Die taalontwikkeling begint al in de baarmoeder waar je kleine jouw stem – weliswaar vervormd – hoort. Daarom kan je kleintje na de geboorte al het onderscheid maken tussen jouw stem en die van een vreemde. Vooral de eerste vier jaar is je kindje extra gevoelig om taal te verwerven. Het is dan ook belangrijk dat je kleine veel met taal in aanraking komt. Zo wordt het aantal woorden dat hij kent vergroot. 

Die passieve woordenschat is uiteindelijk belangrijker dan het aantal woordjes dat je kleine zegt.

Voorlezen verrijkt de woordenschat

Door voorlezen verrijk je die passieve woordenschat van je kindje. Hij pikt zo een brij van verschillende klanken op. Door te luisteren naar het verhaal dat je vertelt, leert je kleintje hoe de opbouw van een taal in elkaar zit, hoe zinnen lopen, welke regels erbij een taal horen en hoe je die regels kunt gebruiken in het praten. Doordat je kindje dingen op plaatjes ziet die hij herkent uit het echte leven worden zijn begrip, inzicht en denkvermogen getriggerd. Ook maakt je kindje door voorlezen kennis met de vormen van letters.

Ontwikkeling

Zingen met je kindje

Door je kindje op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met muziek kun je zijn natuurlijke aanleg en motorische ontwikkeling stimuleren...

Lees meer