Ontdek hoe je de ontwikkeling van je kindje verder kunt stimuleren

Emotie en relaties

Jezelf zijn

Ook al komt er sinds de geboorte van je kindje heel veel op je af, het is belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen. Je lichaam en geest hebben af en toe echt rust nodig. Het kan heerlijk zijn om even alleen te zijn. Even rust aan je hoofd, nieuwe energie opdoen, je batterij opladen. Dat is ook beter voor je kindje. Je bent immers meer dan alleen moeder.

Het kinderdagverblijf hanteert vaak haar eigen regels. En wellicht komen die niet geheel overeen met die van jou. Misschien gaat je kindje bij oma en opa later naar bed of corrigeert oma hem terwijl jij dat niet zou doen. Als je weet dat iedereen het beste met jouw kind voor heeft, helpt dat de verschillen te accepteren. Zijn bepaalde regels voor jou echt belangrijk, stel ze dan aan de orde of maak van tevoren afspraken daarover.

Begrijp je dreumes

Nu je kindje 15-18 maanden is, begrijpt hij wat wel en niet mag. Maar zijn sociale brein, het inlevingsvermogen en het hersengedeelte waar het goed/fout-besef en de impulscontrole zitten, zijn nog niet ontwikkeld. En dat is af en toe best pittig voor jou. Want ook al heb je twintig keer gezegd dat iets niet mag, de volgende keer doet hij het weer. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft je praktische tips hiermee om te gaan en je dreumes beter te begrijpen.

Leuke ideeën en tips

Handige boeken voor jou

Heb je even een momentje voor jezelf om met een boek op de bank, in bad of onder de wol te kruipen?

Lees meer
Leuke ideeën en tips

Het combineren van ouderschap en werken

Benieuwd hoe andere ouders genieten van het ouderschap, alle ballen in de lucht houden en werk en privé combineren?

Bekijk de video's