Voeding

Zelf de eerste hapjes van je kindje maken

Maak je zelf de eerste hapjes van je kleintje? We helpen je graag met deze tips.

Wat heb je nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg er daarom voor dat je de volgende benodigdheden in huis hebt bij het bereiden van de eerste hapjes:
  • Plastic babylepeltjes, plastic bakjes
  • slabbetjes en doekjes
  • Een pan om in te koken
  • Een magnetron of kom met warm water om te verwarmen
  • Een keukenmachine, staafmixer of blender om mee te pureren
  • Kleine bakjes of een afgedekte ijsblokjeshouder

Hoe bereid je de eerste hapjes

Er zijn verschillende manieren om de eerste hapjes van je kindje te bereiden:

Stomen
Met stomen behoud je de vitamines, mineralen en smaak het beste. Je hebt er geen dure apparaten voor nodig. Plaats de ingrediënten in een vergiet of zeef boven een pan met kokend water en klaar is kees!

Koken
Gebruik bij het koken zo min mogelijk water. Met het water dat over is, kun je het gepureerde eten aanlengen. Kook het eten niet te lang, want dan verliest het zijn voedingswaarde.

Magnetron
Met de magnetron heb je weinig water nodig. Hierdoor behoud je de vitamines en mineralen. Roer het eten wel goed door om te hete hapjes te voorkomen. Verhit geen eieren of vlees in de magnetron!

Pureren en bewaren

Na het bereiden van de groente is het belangrijk om deze goed te pureren. Dit kun je het makkelijkst doen met de staafmixer, keukenmachine of de blender. Bewaar alleen het hapje voor de dag zelf of de dag erna afgedekt in de koelkast en vries de rest in een ijsblokjeszakje, diepvrieszakje of –doosjes in. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.