Voeding

Borst- of flesvoeding en vaste voeding

Hoeveel vaste voeding geef je vanaf 8 maanden?

Langzaam maar zeker verandert de rol van borst- of flesvoeding bij de ontwikkeling van je kindje. Vaste voeding is vanaf 8 maanden onmisbaar in een gezond eetpatroon. Toch haalt je kindje ook nog steeds veel van de benodigde voedingsstoffen uit borst- of flesvoeding. Het aantal melkmomenten per dag neemt wel af naar ongeveer 3 keer per dag.

Hoeveel vaste voeding geef je vanaf 8 maanden?

Als je je kindje vanaf 6 maanden al hebt laten wennen aan lichtbruin brood, kun je vanaf 8 maanden overstappen naar bruin brood. Zijn maag en darmpjes zijn nu als het goed is gewend geraakt aan de vezels in het brood en kunnen het al goed verteren. 

Je kindje gaat nu echt toe naar drie maaltijden per dag, zoals jij die zelf ook gewend bent: 

  • Voor het ontbijt kun je je borst- of flesvoeding combineren met granen, zodat je er een papje van maakt. 
  • Als lunch geef je bijvoorbeeld een boterham met margarine en beleg.
  • Voor het avondeten geef je een maaltijd met kleine zachte stukjes van groenten, pasta, rijst of aardappelen en (een) vlees(vervanger) of vis. 

Tussen de maaltijden door kun je je kindje ook een tussendoortje geven. Dat betekent dat er al vijf momenten op een dag zijn waarop je kleintje vaste voeding kan eten! Kijk zelf weer hoeveel behoefte hij heeft. Bouw langzaam op en laat je kindje het ritme en tempo bepalen.

Drink naast de borst- of flesvoeding

Naast de borst- of flesvoeding is het ook belangrijk dat je je kleintje in deze fase ook wat anders laat drinken, zoals water of slappe thee. Je kleintje heeft 750 ml tot 1 liter vocht nodig (inclusief borst- en flesvoeding.)