Voeding

Allergieën en vaste voeding

Heeft je kindje een (verhoogde kans op) voedselallergie of een voedselintolerantie? Ook dan kun je met vaste voeding beginnen! Wist je dat, ook als je kindje een verhoogde kans op allergie heeft, het moment tussen de 4 en 6 maanden perfect is om te beginnen met de eerste hapjes? Overleg altijd met het consultatiebureau of je huisarts voordat je begint met vaste voeding. Borst- of flesvoeding blijft in deze periode nog altijd de belangrijkste voeding voor je baby. 

Koemelkallergie en de  eerste hapjes

Heeft je kindje koemelkallergie? Dan kun je gerust beginnen met hapjes van groente en fruit vanaf 4 maanden. Vanaf dan kunnen zijn darmpjes vaste voeding verdragen. Je kindje zal zelf aangeven wanneer hij toe is aan zijn eerste hapjes. Bij sommige (voorverpakte) producten moet je alert zijn, omdat ze koemelk kunnen bevatten. 

Coeliakie of glutenintolerantie

Coeliakie of een glutenintolerantie is geen allergie maar een intolerantie voor gluten. Er is een kleine mogelijkheid om de kans hierop te verkleinen als je vanaf 6 maanden al kleine hoeveelheden glutenbevattende graanproducten geeft, zo blijkt uit onderzoek. Zo kun je je kleintje een klein stukje zacht brood geven om op te sabbelen of bijvoorbeeld een bordje pap.