Voeding

Wat voor voeding geef je je baby bij coeliakie

Heeft je kindje coeliakie of glutenintolerantie? Dan moet je heel goed opletten dat je baby geen gluten binnenkrijgt. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde graansoorten: tarwe, haver, spelt, rogge en gerst. Deze granen worden vrij veel gebruikt in voedingsmiddelen. Dus wees alert!

Waar let je op?

In de eerste plaats moet je letten op producten waar tarwe, haver, spelt, rogge en gerst in zitten, zoals brood, pasta, crackers en koekjes, maar ook bijvoorbeeld bulgur en couscous. Ga altijd voor glutenvrije varianten van deze producten. Meestal vind je hiervoor een apart schap in de supermarkt. Quinoa en boekweit zijn in principe glutenvrij maar kunnen wel sporen van gluten bevatten. Kijk op de verpakking of de term ‘glutenvrij’ erop staat.

Bindmiddelen en gluten

Wat goed is om te weten: gluten kunnen ook in producten zitten waarin bindmiddelen zijn verwerkt. Bindmiddelen zijn namelijk meestal gemaakt van ingrediënten die gluten bevatten, zoals meel en bloem. Denk aan producten als:
Soepen
Sauzen
Kant-en-klaarmaaltijden
Vleeswaren

Zetmeel in producten

Soms staat er op het etiket dat een product zetmeel bevat. Als dat zetmeel is gemaakt van een glutenbevattend graan (zoals tarwe), dan moet dat op het etiket staan. Toch kan soms ook een product met tarwezetmeel een glutenvrij logo hebben. Hoe dat kan?  Dat komt omdat de tarwe dan zo bewerkt is, dat er dan nog zo weinig gluten in zitten, dat ze onder de norm vallen die bepaalt wanneer een product ‘glutenvrij’ is. In dit geval kun je dat product dus met een gerust hart aan je kindje geven.