Veelgestelde vragen (Vragen)

Groentevriendjes voor het leven

Vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over Olvarit Friends, de nieuwe knijpzakjes van Olvarit. Klik op de vraag voor het antwoord. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op met ons team van voedingskundigen.

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn Olvarit Friends??

  Olvarit Friends zijn handige knijpzakjes met groentehapjes, maaltijden of fruit. In de groentehapjes en maaltijden zit de dagelijkse portie groente voor je kindje. Ze staan in het teken van 1 groentesoort, waarvan de pure smaak in iedere leeftijdsfase terugkomt. Deze herhaling is heel belangrijk: zo leert je kindje de kleur, geur en smaak van de verschillende groenten herkennen én waarderen.

  De fruithapjes bevatten 100% puur fruit zonder toegevoegde suikers*. Elk knijpzakje bevat 1 portie fruit, met 1 herkenbare fruitsoort. De ideale manier om je kindje op een leuke manier een gezond tussendoortje of toetje te geven. *Bevat uitsluitend van nature aanwezige suikers.

 • Wat maakt Olvarit Friends anders dan een potje Olvarit?

  Elk groentehapje en maaltijd van Olvarit Friends staat in het teken van 1 groentesoort. Hierdoor leert je kindje de kleur, geur en smaak ervan herkennen. In de potjes Olvarit combineren we verschillende groentesoorten, zodat je volop kunt variëren. Olvarit Friends zitten in een speciale NutristeamTM-knijpverpakking, die zorgt dat de kleur, geur en smaak van de groente optimaal behouden blijft.

  De Olvarit Friends fruithapjes bevatten 1 portie fruit, met 1 herkenbare fruitsoort. Je kindje kan dit gezonde tussendoortje zelf uit het knijpzakje eten. Het knijpzakje is door zijn lichte gewicht makkelijk mee te nemen en de hapjes zijn eenvoudig te doseren.

 • Uit welk assortiment bestaat Olvarit Friends?

  Olvarit Friends bestaan uit vier groentevriendjes en vier fruitvriendjes. De groentevriendjes zijn Bo Broccoli, Basje Bloemkool, Wilma Wortel en Daantje Doperwtje. Ze komen terug in de maaltijden voor kindjes vanaf 4, 6, 8 en 12 maanden. In maaltijden voor kinderen vanaf 6 maanden combineren we de groente met andere ingrediënten, zoals aardappel, pasta, rijst, vlees, kip en vis.

  De fruitvriendjes zijn Amy Aardbei, Pia Appel, Benjamin Banaan en Paul Peer. Je ziet hen terug in de fruithapjes voor kinderen vanaf 12 maanden. In het assortimentsoverzicht kun je precies zien welke Olvarit-producten geschikt zijn voor jouw kindje.

 • Wat betekent Nutristeam?

  NutristreamTM is de speciale knijpverpakking van Olvarit Friends. De zacht gestoomde groenten zijn hierin licht- en luchtdicht verpakt. Op die manier blijft de smaak, geur en kleur van de groenten optimaal behouden.

 • Bevatten Olvarit Friends (kunstmatige) toevoegingen?

  Nee. Olvarit Friends zijn gemaakt van pure ingredienten, zonder kunstmatige toevoegingen. Ze bevatten geen conserveermiddelen, kleurstoffen en geen toegevoegd zout of toegevoegde suikers. Alleen van nature aanwezig zout en suikers zijn aanwezig in de maaltijden.

 • Vanaf welke leeftijd kan ik starten met Olvarit Friends?

  Vanaf 4 maanden kun je beginnen met de eerste hapjes. De Olvarit Friends groentehapjes zijn er voor kindjes vanaf 4 maanden. Tot 6 maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding voor je kindje. De groentehapjes vanaf 4 maanden zijn uitsluitend bedoeld als extra eetmoment tussen de borst- of flesvoedingen in. Je kindje leert in deze fase nieuwe smaken kennen. Olvarit Friends zijn dan ideaal om je kindje kennis te laten maken met enkelvoudige groenten. De knijpzakjes bevatten namelijk pure en zachte groentesmaken. 

  De fruithapjes van Olvarit Friends zijn voor kindjes vanaf 12 maanden. Zij kunnen het gezonde tussendoortje zelf uit het knijpzakje eten. De structuur van de hapjes is ook al geschikt voor kindjes vanaf 4 maanden. Geef het fruithapje dan niet rechtstreeks uit de verpakking, maar knijp de inhoud in een bordje en geef het fruit met een lepeltje.

 • Zijn Olvarit Friends geschikt als volledige maaltijd?

  Olvarit Friends zijn ideaal om je kindje vanaf 4 maanden kennis te laten maken met vaste voeding. De meeste kindjes eten de eerste periode slechts enkele hapjes per maaltijd. Het gaat in deze periode vooral om het ontdekken van nieuwe smaken. De hoeveelheid die je kindje eet, is minder belangrijk. 

  Vanaf 6 maanden gaan de groentehapjes steeds meer op een complete maaltijd lijken. Olvarit Friends passen dan ook in een volwaardig dagmenu. Naast de dagelijkse portie groente bevatten Olvarit Friends nu ook aardappelen, rijst of pasta en vlees, vis of vleesvervangers (zoals peulvruchten). Je kindje bepaalt zelf hoeveel hij nodig heeft en geeft het aan wanneer hij genoeg heeft gegeten. Wil je kindje meer eten? Geef hem dan bijvoorbeeld een gezond toetje, zoals yoghurt of fruit. 

  Weten wat een geschikt voedingsschema is voor je kindje? Bekijk de voorbeelddagmenu's voor kindjes vanaf 4, 6, 8 en 12 maanden.

 • Mag ik mijn kindje Olvarit Friends koud laten eten?

  Dat mag. De fruithapjes van Olvarit Friends zijn bedoeld om koud te eten. Maar ook de groentehapjes kun je koud geven. De meeste kindjes vinden dit overigens minder lekker. Olvarit Friends groentehapjes en maaltijden zijn bedoeld om warm te eten uit een bordje. Het is ook mogelijk om het knijpzakje au bain-marie op te warmen, dus in een bakje met heet water.

 • Kan ik mijn kindje direct uit de verpakking laten eten?

  De fruithapjes van Olvarit Friends kan je kindje direct uit de verpakking eten. Liever zelf doen met een lepeltje? Dat kan ook. Knijp de inhoud in een bordje en laat je kindje lekker smullen. 

  De groentehapjes en maaltijden van Olvarit Friends zijn bedoeld om warm te eten uit een bordje. Het eten van een lepel stimuleert de mondmotoriek van je kindje. Knijp de inhoud van het zakje in een bordje en verwarm dit in de magnetron zoals op de verpakking staat aangegeven. Wanneer dat handiger is, kun je je kindje de inhoud direct uit het knijpzakje laten eten. Warm het knijpzakje dan au bain-marie op in een bakje met heet water, want warm is de maaltijd het lekkerst. Controleer na opwarmen altijd de temperatuur van de voeding voordat je deze aan je kleine geeft. Is opwarmen niet mogelijk, dan kan de inhoud ook koud gegeten worden.

 • Mag ik de verpakking rechtstreeks in de magnetron opwarmen?

  De knijpzakjes met schroefdop (voor 4, 6 en 8 maanden) mogen niet in de magnetron. Knijp de inhoud op een bordje en warm de maaltijd op in de magnetron. Even roeren en je kindje kan lekker smullen! Doordat je de maaltijd met een lepeltje geeft, stimuleer je de mondmotoriek van je kleintje. De knijpzakjes met afscheurrand (vanaf 12 maanden) mogen wel in de magnetron. Voor alle knijpzakjes geldt dat je ze au bain-marie kunt opwarmen, dus in een bakje met heet water.

 • Hoe moet ik Olvarit Friends bewaren?

  Je kunt de verpakking ongeopend buiten de koelkast bewaren op een droge en koele plaats. Een geopende verpakking kun je 24 uur in de koelkast bewaren, mits je hem goed afsluit en nog niet hebt opgewarmd.

 • Waar kan ik Olvarit Friends kopen

  Olvarit Friends zijn verkijgbaar in de supermarkt, drogisterij en online. Bekijk de verkooppunten?.

 • Waarom is het eten van groente zo belangrijk

  Groente is een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Voldoende groente eten blijkt alleen niet altijd eenvoudig: maar liefst zeventig van de peuters in Nederland krijgt te weinig groente binnen (bron: Nutricia Eet Compleet Test, 2013). Uit onderzoek blijkt dat kinderen die beginnen met groentehapjes later meer groente eten dan kinderen die starten met fruit. Verder is herhaling van pure groentesmaken in iedere leeftijd belangrijk voor de smaakontwikkeling. Wat je je kindje op jonge leeftijd geeft, is bepalend voor zijn eetpatroon op latere leeftijd.

 • Waarom kan ik beter starten met groente dan met fruit?

  Antwoord bij vraag Waarom kan ik beter starten met groente dan met fruit

 • Mijn kindje vindt niet alle groente lekker. Hoe kan dat?

  Vaak moeten kindjes wennen aan nieuwe smaken. Soms moeten ze een smaak wel vijf tot tien keer proeven voordat ze het lekker vinden. Blijf dus proberen! Je kindje zal de smaken vanzelf gaan waarderen.